Майчинство

Кога е опасно за децата да играят навън в горещините?

Колко горещо е прекалено горещо за малчуганите

19.07.2022г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото температурите стават много високи. Горещината може да повлияе зле не само на възрастните, но и на децата, които са много уязвими, особено ако играят на открито. Жегата може да им се отрази зле, затова е важно родителите да внимават и да следят кога горещината е твърде силна за малчуганите.

17 начина да преборите жегата през лятото

Децата играят навън, тичат и са постоянно на слънце. Това допълнително повишава телесната им температура и ги изморява. Движението и игрите в комбинация с горещината може да причини топлинен удар, който е особено опасен за детския организъм, така крехък и уязвим. Колкото по-малко е детето, толкова по-висок е рискът от бързо прегряване.

Колко горещо е твърде горещо за игри в парка, на тревата или на открито в лятната жега?

Всяко дете е различно и е задължително да се следят индивидуалните признаци на прегряване. Някои деца са по-активни от други. Това има голямо значение за евентуалния праг на прегряване. За да предпазите детето си е важно да следите за това в какво време от деня излизате на открито, колко време детето тича и играе на слънце, а дори и на сянка, как му се отразява това.

Методи за естествено противодействие на жегата

Бъдете бдителни за признаците на дехидратация и прегряване. Сред тях са зачервяване, задъхване, обилно изпотяване, обърканост.

Според проучвания на специалисти от Медицинския център MemorialCare Orange Coast в Калифорния, цитирани от sheknows.com, ако температурите навън са от порядъка на 36-37 градуса, а децата плуват в басейн, в море или играят с играчките си на сянка, трябва да ги наблюдавате внимателно. Ако обаче температурата е от порядъка на 26 до 30 градуса, а децата играят и тичат на открито на слънце, тогава бдителността ви трябва да се изостри.

Още по-бдителни трябва да бъдат родителите при тичане и игри на открито и на слънце при по-високи температури. Препоръчително е да се избягват игри на слънчеви места при такива високи температури, защото рискът от прегряване е значително по-висок при малки деца.

Как да се справим с жегата през лятото

Няколко съвета към родителите

Обръщайте внимание на топлинния и UV-индекса

Мобилните устройства и дигиталните канали за достъп до метеорологична информация предлагат и данни за топлинния индекс всеки ден. Обръщайте му внимание, когато гледате прогнозата. Ако е висок избирайте дейности на закрито или на сянка, за да избегнете риска.

Знайте, че възрастта има значение

Колкото по-малки са децата, толкова по-уязвими са към горещините и директната слънчева светлина. Ако детето е по-активно и играе, тича постоянно, рискът от топлинен удар е още по-висок.

12 богати на вода храни, които са важни през лятото (галерия)

Слънцезащитен крем

Детската кожа е много нежна и чувствителна. Не пускайте детето да играе на открито през лятото без слънцезащита. Тя предпазва нежната детска кожа от вредните UV-лъчи и е абсолютно задължителна през горещите летни дни.

Повече течности

Активните деца, които играят въпреки жегата, трябва да пият много вода. Когато излизате на открито, винаги носете със себе си достатъчно бутилки и термоси с вода и други течности, за да сте сигурни, че малчуганът ви е добре хидратиран.

Как да намалим изпотяването през лятото

Тревожни сигнали, за които да бдите

Сред признаците на топлинен удар са повишена температура, зачервяване, обилно изпотяване, раздразнение, умора, необичайно поведение. Ако забележите нещо нередно, веднага дайте на детето да пие хладка (не студена) вода, напръскайте го с вода и се обадете на педиатъра си.

Коментирай