За дома

17 начина да преборите жегата през лятото

Как да охладите дома и себе си без климатик

03.07.2021г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещината в летните дни може да е особено трудна за понасяне. Не всеки разполага с климатик вкъщи, за да може да направи жегата по-поносима в дома си. Но за щастие има някои ефективни начини да се охладите през лятото без употребата на климатик. Ето какви.

Защо пиенето на топли напитки през лятото помага да се охладите?

1. Направете лек бриз. Течението на въздуха може да помогне за по-лесното понасяне на жегата. Отворете срещуположни прозорци или врати, но не широко, за да не стане въздушната струя прекалено силна, а ги открехнете.

2. Затворете щорите или пуснете завесите. Колкото по-малко количество ярки слънчеви лъчи навлизат в дома ви, толкова по-хладен ще го запазите.

3. Създайте си климатик от ледчета. Сложете купички с бучки лед навсякъде из дома ви. Докато те се топят и изпаряват, ще създадат усещане за приятен хлад.

4. Почистете филтъра на климатика, ако разполагате с такъв. Така ще му помогнете да работи по-добре и по-ефикасно.

Хитри начини да охладите дома си без климатик през лятото

5. Пуснете си вентилатор. За по-голямо удобство можете да монтирате вентилатор на тавана, така че да раздвижва въздуха над вас и навсякъде в помещенията.

6. Пръскайте се със студена вода. Напълнете си спрей бутилки с вода, които да използвате от време на време, когато ви стане прекалено горещо.

7. Изключете компютъра. Ако имате едно или повече устройства, които в момента не ползвате, изключете ги. Те излъчват допълнителна топлина.

8. Пропуснете цикъла на сушене на съдовете в съдомиялната. При него се отделя допълнителна топлина. Оставете съдовете да изсъхнат на въздух.

9. Облечете се в свободни дрехи. Прекалено тесните и стегнати дрехи водят до повишаване на телесната температура.

Как да се справим с жегата през лятото

10. Ходете боси. Това помага за естественото охлаждане на тялото, особено в допир с настилките и повърхностите на пода вкъщи.

11. Яжте нещо пикантно. Лютите и пикантни храни повишават температурата в тялото, провокират освобождаване на енергия и стимулират изпотяването. Това ви охлажда по естествен начин.

12. Хидратирайте се. Пийте повече течности.

13. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Те носят допълнителна хидратация, витамини, минерали и антиоксиданти.

8 съвета за непробуден сън в летните жеги

14. Ползвайте флуоресцентни лампи. Те излъчват студена светлина, при която въздухът не се нагрява допълнително.

15. Направете си студен компрес, ако жегата ви идва твърде в повече.

16. Постарайте се да не овлажнявате въздуха в дома си допълнително. Не пускайте уреди, които отделят пара. Не се къпете с гореща вода.

17. Сменете чаршафите в спалнята с копринени или сатенени. Те държат повече хладина.

 

Коментирай