Майчинство

Как да се справим със стреса от майчинството? Съвети от психолози

Помолете ваши близки за помощ

23.08.2022г. / 05 10ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Да родиш и отгледаш дете е „задача“, която може би се оказва една от най-предизвикателните ни в живота. В обществото битува мнение, че на жените им „идва отвътре“ да са майки – истината е, че и ние се учим на родителство – също както и татковците.

Бременността е период, в който сякаш ние се подготвяме за това, което следва, но всъщност няма как да знаем какво точно ни очаква преди то да се случи. Майчинството изисква физическа и психическа трансформация. В този период на жената ѝ се налага буквално да преобърне както ежедневния си режим, така и ритъма на отношенията с хората – с роднини, близки, приятели, дори със съпруга си. Освен промяна в заобикалящата ги среда, жените претърпяват и промяна в самите себе си. Научно доказано е, че мозъкът на жената претърпява големи промени след като тя роди, което е причина и за нейната лична трансформация. Всички сме чували израза: „Откакто роди, тя вече не е същата“ – сега вече има научни факти, които доказват, че това твърдение е истина. В целия този сложен процес, жената често страда от загуба на идентичност, като ѝ се налага да съчетава грижите за дома, за съпруга, за детето... и за себе си. Майчинството е прекрасно, но то може да бъде и стресиращо.

Какво можем да направим, за да дадем на себе си поне част от любовта и вниманието, което даваме на близките си? Ще ви предложим няколко съвета от психолози.

Живейте в настоящето

Постоянните мисли за това какво може да стане (или да не стане) в бъдещето могат да ви подействат безкрайно изтощително. Освен това, те ви лишават от възможността да виждате красотата на настоящия момент. Живейте в днешния ден. За миг оставете мислите за бъдещето. Приемете, че е „окей“, ако в дома ви е разхвърляно, приемете, че е „окей“, ако имате съдове за миене… Поемете дълбоко дъх, вдишайте свежия въздух и се насладете на общуването си с децата!

Кажете „сбогом“ на вината!

Майчинството често пъти е съпроводено с очаквания за това какви „трябва да бъдат“ нещата и как вие винаги „трябва“ да сте с децата си… Как всичко „трябва“ да се направи от вас. Освободете се от тези нереалистични очаквания! Вие сте най-добрата майка! Отнасяйте се по-нежно със себе си – макар и в началото да е трудно, след известно време ще забележите, че се чувствате по-добре и отношенията ви с членовете на семейството са се подобрили.

Погрижете се за себе си

Свързани статии

Има една стара максима: „Майките нямат време, те си крадат такова“ – намерете възможност и отделете поне един час на ден за себе си. И не забравяйте – не можете да дадете нещо, което нямате – ето затова дайте на себе си любов, грижа и внимание. Това ще ви направи по-добра както за околните, така и за себе си.

Поделете отговорността

Според друга стара поговорка: „За да се отгледа дете, е нужно цяло село“ – това важи с пълна сила и днес. Научете се да делегирате права и да делите отговорността и напрежението, което е съпроводено с нея с вашия партньор. Не се срамувайте да кажете: „Имам нужда от помощ“ на вашите близки и приятели. Хората, които наистина ви обичат, ще се радват да са ви от полза – който с каквото може. Оставете детето при приятелка за час или пък помолете ваши близки да ви помогнат с домакинството.

Коментирай