Майчинство

Кои са най-необходимите неща, които ще ви трябват след раждане?

Добавете няколко идеи към вашия списък

11.06.2023г. / 09 37ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността и раждането си остават може би едни от най-магичните периоди в живота на една жена. Независимо от неудобствата и трудностите, които често пъти трябва да бъдат преодолявани, думата “майка” е не просто определение, а титла, която всяка от нас гордо носи. Покрай подготовката и суетенето, които са свързани с появата на малкото човече на белия свят, вие ще трябва да прецените и от какво ще имате нужда. Ето защо, за да ви улесним, в следващите редове подбрахме някои от най-необходимите неща за мама и бебе. Ето ги и тях:

Помпа за кърма и пликчета за съхранение на кърмата

Независимо дали сте избрали да кърмите или не, със сигурност помпата за кърма си остава една от най-ценните вещи, свързани със следродилния период. С нейна помощ ще предотвратите запушването на каналите и появата на мастит. Освен това, с нейна помощ ще облекчите гърдите си и ще можете да я използвате, ако зърната ви са разранени или болезнени. Ако изберете ръчна помпа, можете да я носите навсякъде със себе си и ще можете да я използвате дори докато сте на път. Друг ценен аксесоар към помпата са пликчетата за съхранение на кърма – с тях можете за запазите млякото си, съхранявайки го във фризер.

Удобни дрехи

Свързани статии

Със сигурност след раждане ще искате да носите удобни облекла – нищо, което е твърде тясно или неудобно. За да се чувствате още по-комфортно, изберете естествени материи, които позволяват на кожата ви да диша. Обърнете внимание на зоната на корема – той може да се усеща подут и чувствителен (особено ако сте родили секцио), така че забравете за стегнатите ластици и колани. За предпочитане е да изберете и подходящо бельо с висока талия. На пазара съществуват и модели с лека компресия, които ще помогнат на корема ви да се прибере.

Ергономична раница за носене на бебе

Новородените и порасналите бебета минават през най-различни периоди. Дори вашето бебче да обича да спи в собственото си креватче, със сигурност ще има моменти, в които то ще иска да бъде гушкано повече. За да си спестите болките в ръцете и гърба, можете да използвате ергономична раница или слинг - така вашето бебе ще усеща и близостта на мама. Съвременните раници осигуряват правилна позиция на гърба и краката на малкото човече, а пък вие ще освободите ръцете си и дори ще можете да свършите малко домакинска работа.

Гнездо за бебе

Ако се чудите какво представлява – да кажем, че това е бебешко преносимо легло с ограничител. Ако вече имате едно детенце, със сигурност знаете, че често пъти се налага новороденото да прекарва нощите в леглото на мама и тати. Едва ли сънят ви тогава е бил пълноценен, тъй като мисълта за малкото човече, което спи до вас не ви е давала покой. За да избегнете това, можете да си вземете гнездо за бебе – неговият борд ще го пази от претъркулване, като същевременно той е достатъчно висок, за да му осигури уют и безопасност. На пазара съществуват и модели с дръжки така, че ако бебето заспи на спалнята, можете спокойно да го пренесете в неговото легълце.

Шезлонг за новородено

Свързани статии

За разлика от класическия шезлонг, който се използва след като бебето вече може да седи, този е с по-лека извивка, която позволява той да се използва дори и от новородени. Със сигурност ще ви е от полза, тъй като по този начин вашето бебе може да е до вас и няма да е необходимо да го носите на ръце постоянно или пък да бягате тичешком към неговата стая, за да проверите как е.

Подложка за повиване

Със сигурност ще имате нужда от такава, тъй като смяната на пелени винаги е свързана с доста “инциденти”. Можете да изберете подложки за еднократна употреба или пък по-щадящ за околната среда вариант – такива за многократна употреба, като те могат да бъдат изработени от плат или друг непромокаем материал.

Коментирай