Майчинство

Няколко начина да облекчите болките от никнещи зъби на бебето

Можете да поставите герданче от кехлибар на вратлето на бебето

03.08.2023г. / 13 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Никненето на зъби е един доста продължителен процес, който може да постави на изпитание както малчуганите, така и възрастните. Обикновено този период започва някъде около 6-ия месец на бебето (или по-рано) и би трябвало да завърши някъде около 33-ия месец (малко преди 3-тата година).

Ще забележите първите признаци на никнещите зъбки, когато вашето бебе започне да отделя сериозно количество слюнка, нервно е, има намален апетит, дърпа ушите си, търка лицето си с ръчички, опитва дори да сложи пръстите си или цялата си ръчичка в устата си. За да облекчите никненето на зъбки, в следващите редове ще ви предложим няколко ценни съвета. Ето ги и тях:

Масажирайте венците

Когато порастват първите зъбки, венците могат да са подути, дори леко зачервени и да „сърбят“. Ето защо, за да облекчите бебето, можете да му направите лек масаж на венците, като разбира се предварително измиете добре ръцете си. По желание можете да използвате и гумен напръстник и да нанесете гел за никнене на зъби на билкова основа.

Кърмене

Ако вашето бебе е на изключително кърмене, не се страхувайте да предлагате кърма всеки път, когато то пожелае. Това е и може би един от най-ефективните и изпитани методи за облекчаване не само на болката от никнещите зъбки, но и за намаляване на раздразнителността.

Гушкане

Свързани статии

Ако храните вашето бебе с адаптирано мляко, може да забележите, че то не се успокоява, даже след като е нахранено. Ето защо, в този период се въоръжете със сили и търпение и гушкайте детето колкото можете. Вариант е и разходката с количка навън, люлеенето в кошара, люлка или шезлонг.

Играчки за никнещи зъбки

На пазара съществуват много играчки, които могат да помогнат на вашето бебе, докато му никнат зъбки. Потърсете такива, които са със специална форма и са подходящи за хващане дори от деца, които са на по-малко от 6 месеца. Обикновено те са изработени от хипоалергенни материали (каучук, силикон и др.) и са обагрени с безвредни бои.

По-твърда храна

Ако вашето бебе е навършило 6 месеца, можете да му предложите по-твърда храна (морков например), която да използва като естествена „чесалка“ за зъби. Можете дори да дадете по-твърда коричка хляб или пък мрежа за плодове с дръжка. Ако желаете, можете леко да изстудите плодовете (или зеленчуците), преди да ги сложите в мрежичката, тъй като това може да облекчи още повече болката във венците.

Замразена кърпа за гризане

Можете да използвате бебешка кърпа за гризане (или пък обикновена кърпа), като я потопите в чай от лайка или кърма, като я държите студена в хладилника или замразена във фризера.

Герданчета от кехлибар

Вероятно сте забелязвали колко много деца ги носят, без значение от пола. През последните години те станаха много популярни и много родители ги поставят на вратлетата на бебетата, за да облекчат болките от никнещите зъбки. Кехлибарът всъщност е вкаменена естествена смола, а не камък, а пък съдържащата се в него янтарна киселина е веществото, на което приписват голяма част от полезните му действия. Ето защо за бижутата от кехлибар се вярва, че могат да помогнат и да облекчат болките от никнещите зъбки и прекомерното отделяне на слюнка. Разбира се, винаги следете за безопасността на вашето бебе и поставете герданчето така, че то да не може да го хапе или скъса. За безопасност можете да го сваляте, докато спи и да му го слагате само в будно състояние, като го наблюдавате.

Коментирай