Майчинство

Как да облекчите следродилната депресия? 

Не се самоизолирайте

21.11.2023г. / 09 11ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със сигурност ако някога сте постигали поне една ваша мечта, знаете, че колкото и нелепо да звучи, трудностите започват именно след това. Представяли сте си, че щом нещо, което сте желали толкова дълго се случи, вие ще сте на седмото небе от щастие и животът ви ще се преобърне. Е, съдбата е необикновена и понякога мечтите се оказват не точно такива, каквито сме си представяли. Можем да кажем същото и за майчинството. Макар и прекрасно, то може да бъде и най-голямото предизвикателство за една жена. Какви са симптомите на следродилната депресия и как можете да ги облекчите? Разберете в следващите редове. 

Как да разберете, че имате следродилна депресия?

Това специфично състояние може да се сбърка с особеното чувство на тъга, което можете да изпитате няколко дни след раждането на детето си. При следродилната депресия обаче симптомите продължават по-дълго и са по-интензивни. За съжаление, те могат да попречат на способността ви да се грижите за вашето бебе и да се справяте с другите ежедневни задачи, като домакинска работа, разходки и дори срещи с роднини и приятели. Признаците обикновено се развиват през първите няколко седмици след раждането. Но те могат да започнат по-рано (по време на бременност), или по-късно (до една година след раждането). Симптомите на следродилна депресия могат да се изразяват в депресивно настроение без особена и логична причина; прекалено резки и дълбоки промени в настроението; спонтанен плач; прекалена чувствителност; невъзможност да почувствате и да установите връзка с вашето бебе; отдръпване от семейството и приятелите; загуба на апетит или прекомерно хранене; безсъние; загуба на енергия; постоянна умора; непрестанни тревожни мисли; чувство на безнадеждност и гняв и др.

Свързани статии

Как да облекчите тези симптоми?

Приоритизирайте почивката

Когато сте затрупани с домакински задължения, може би последното нещо, за което си мислите е, когато бебето ви спи да си починете. Колкото и да ви е трудно да се отпуснете, наистина се опитайте. И по възможност направете това качествено. Прекарването на прекалено много време в социалните мрежи може само да влоши настроението и психическото ви състояние. Вместо това, опитайте се да медитирате, да поемате дълбоко въздух, да четете книга или просто да се взирате в природата навън. Ако кърмите на поискване, можете да се опитате да замените някое от нощните кърмения и да използвате шише, за да може партньорът да ви замести за няколко часа. 

Свързани статии

Не се изолирайте 

В периода след раждането у вас вероятно се е зародило чувството, че семейството и детето ви са най-важни на света, или дори че те са вашия свят! Това е така, но все пак не губете връзката си с познати, роднини и приятели. В противен случай рискувате да се обречете на самоизолация. Според скорошно проучване, майките, които са родили наскоро имат по-ниски нива на депресия след като редовно провеждат разговори с други майки (които имат повече от едно дете). Въпреки че майките, участвали в това проучване са имали специално обучение как да оказват подкрепа по телефона, силата на социалното взаимодействие е неоспорима. Опитайте всичко възможно да се измъкнете за малко от домашните ангажименти или поне да поговорите с други майки с опит, които могат да ви окажат подкрепа.

Свързани статии

Хранете се здравословно

Здравословното хранене само по себе си няма да излекува следродилната депресия. И все пак, ако си създадете навик да се храните с по-здравословни храни, това може да ви помогне да се почувствате по-добре. Така ще осигурите на тялото си хранителните вещества, от които се нуждаете. Не на последно място – ако имате наднормени килограми, най-лесният начин да се отървете от тях е именно като промените хранителните си навици. За да избегнете неконтролируемото хранене и преяждане, опитайте да планирате храненията за седмицата и през уикенда и дори да приготвите здравословна закуска, обяд и вечеря предварително. Можете да изпечете голямо количество зеленчуци, които да използвате като гарнитура за обяд и вечеря. И само да добавяте към тях ориз, месо, риба или млечни продукти.

Свързани статии

Правете упражнения 

Ходенето на фитнес може да изглежда като последното нещо, което искате да правите, когато вкъщи имате новородено, за което да се грижите, но отделянето на време, за да раздвижите тялото си, дори ако това е само кратка разходка из парка, може да бъде полезно. „Упражненията ви позволяват да освободите ендорфини, да установите рутина и да се освободите психически по начин, който е едновременно продуктивен и здравословен“, казва Никълъс Харди, психотерапевт от Хюстън. Разбира се, преди всичко се доверявайте на инстинктите си и усетете тялото си, преди да започнете каквито и да е физически упражнения. Посъветвайте се с вашия личен лекар кога и към какви упражнения можете да преминете. 

Коментирай