Майчинство

Необичайни оплаквания след раждането

Промените, които могат да настъпят

02.05.2024г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Необичайни оплаквания след раждането

Раждането на нов живот е едно от най-хубавите неща, които може да се случи на една жена, която мечтае да бъде майка. Но то е и предизвикателство за тялото. Предизвиква бурни промени и трудности, на които женският организъм е подложен след не по-малко предизвикателната бременност – също белязана от бурни промени във всички аспекти.

След раждането могат да се появят някои необичайни и неочаквани оплаквания, различни от тези, които най-често се появяват – болка, стрес в тялото, хормонални промени.

Кои са необичайните оплаквания, които могат да се появят след раждане?

Внезапен плач без причина 

Не бързайте да мислите, че сте полудели, ако ви се плаче без видима причина. След раждането се случват много бурни промени в хормоналния статус на жената. Докато хормоните се уталожат и нормализират стойностите си отпреди раждането е възможно да изпитвате резки колебания в настроението. Като добавка идва и свикването с огромната промяна – появата на бебето.

За някои жени е необходимо време да привикнат с присъствието на бебето, макар добре да знаят, че 9 месеца са го носили в тялото си и са очаквали неговата поява. Тези хормонални и психологически промени са главната причина за бурен внезапен плач след раждането.

Свързани статии

Вагинално кървене 

Кървенето се очаква веднага след самото раждане независимо дали сте родили нормално или със секцио. Обикновено кървенето е по-силно в първите няколко дни след раждането, което е очаквано. Но може да продължи и по-дълго, което не бива да ви стряска. Колкото и необичайно да изглежда в повечето случаи не подсказва опасно състояние. Все пак е препоръчително да се посъветвате с лекаря си за повече сигурност и яснота относно състоянието ви.

Свързани статии

Необичайно голям корем 

Много жени се стряскат, ако коремът им не се свие след раждането, защото очакват това да се случи. Всъщност този процес изисква повече време, отколкото очаквате. Не само бебето е причина за разширените размери на корема. Матката също е уголемила размерите си няколко пъти. Околните тъкани също са се разраснали, за да направят място за развиващия се плод. Матката обикновено има размери на свит юмрук. Представете си колко време ще ѝ трябва, за да възвърне първоначалните си размери, така че бъдете търпеливи.

Усещане за подуване

Подутият корем е нещо, което също изглежда необичайно след раждането, но всъщност не е. Причината най-често е в натрупаните течности, които ще се отделят с течение на времето. Складирането им по време на бременността и преди раждането се случва, за да може да се осигури хранителна среда за развитието на бебето. След раждането тялото ще ги изхвърли постепенно и усещането за подуване ще намалее. Възможно е и да се образуват газове, които също да причинят тежест и подуване.

Свързани статии

Обилно изпотяване 

Изпотяването е необичайно оплакване след раждане, което може да ви стресне, че имате възпаление или треска, но не е задължително. Изпотяването може да се дължи на хормонални промени, които бурно и рязко променят стойностите си.

Коментирай
Свободно време