Здраве и красота

Упражнения за спиране на хъркането

Кои вредни навици предизвикват хъркане?

29.06.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хъркането е голям проблем. Той не само причинява безсънни нощи на човека до вас, но вреди и на вашето собствено здраве. Това е така заради резкия недостиг на въздух към мозъка, причинен от затрудненията при вдишване и издишване.

Най-често хъркането се причинява от запушвания на носа, нездравословен начин на живот, наднормено тегло. Също така зависи и от възрастта, телосложението, различни заболявания, някои свързани с алкохола и тютюнопушенето. Някои медикаменти могат да бъдат предпоставка за поява на хъркане и най-вече липсата на здрав сън.

Упражненията и изгарянето на телесни мазнини помагат за спиране на хъркането. Избягвайте медикаменти преди лягане и отпускайте мускулите си добре, тъй като това помага за по-добрия сън.

Свързани статии

Също така опитайте да си изградите режим на спане по едно и също време. Много е важно да си лягате всяка вечер навреме и да спите по 8-9 часа. Това помага за намаляване на хъркането и всякакви външни проблеми, които имат връзка с появата му.

По-вероятно е да хъркате, ако имате запушен нос. Освен ако запушването не е причинено от механична преграда, която изисква хирургическа намеса, е необходимо да направите всичко възможно, за да прочистите носа от секретите. Хидратирайте добре тялото си – това спомага за отвеждане на секретите от носа, предизвикани от лепкава и мека слуз в носа ви.

Съществуват и някои упражнения, които много добре ще повлияят хъркането. Редовните цялостни тренировки по 30 минути на ден са задължителни за цялостен тонус на организма, а упражненията за хъркане отнемат само няколко минути, но е необходимо да ги правите всеки ден по 2-3 пъти.

Упражнения за гърло:

  • Кажете ааа-еее-иии-ооо-ууу силно с цяло гърло. Повтаряйте това упражнение 3 пъти на ден.
  • Затворете уста и сбръчкайте устните си силно. Задръжте така 30 секунди. След това започнете да пръхтите с устните си, така че да вибрират за още 30 секунди.
  • С отворена уста движете челюстта си надясно и задръжте за 30 секунди. Повторете упражнението и на лявата страна.
  • С широко отворена уста започнете да свивате мускула на задната част на гърлото, който движи езика откъм ларинкса. Ще видите как увулата (мъжецът) започва да се движи нагоре-надолу. Направете упражнението в продължение на 30 секунди.
Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Ivo ( преди 9 години )
URL-то горе в бара е "24399-8-nezamenimi-polzi-ot-konsumaciiata-na-kiselo-mliako". Та киселото мляко преди или след като започна да хъркам да почна да го ползвам? Иначе добро утро и успешна седмица :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Пише се "Сбръчквам". Как е възможна подобна неграмотност, тези неща се учат в началния курс!!!От редакцията: Благодарим, неграмотността не ни е присъща, както се вижда от всички останали текстове, но както се казва, случва се и в най-добрите семейства. Наистина сме изключително благодарни, когато забелязвате дори една сгрешена дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време