Здраве и красота

Защо не трябва да започвате нисковъглехидратна диета?

Лишаването от полезните въглехидрати кара организма да страда и не помага в отслабването

06.11.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нисковъглехидратните диети са доста популярни напоследък. Много хора решават да хвърлят цялата вина за излишните си килограми върху въглехидратите и затова решават да ги пренебрегнат.

Тези хранителни вещества обаче имат своята цел в хранителната верига и процесите в клетките. Свеждането им до минимум в организма, както и пълното им отрязване от менюто носи немалко вреди на здравето.

Вижте защо не е добре да се доверявате на нисковъглехидратна диета.

Въглехидратите помагат в отслабването

Противно на цялостното схващане, въглехидратите всъщност могат да са много полезни в отслабването. Единственото, което е от значение е въглехидратите да са правилните.

Трябва да се прави разлика между полезни и вредни въглехидрати. Онези, които със сигурност трябва да се избягват, са бързо усвояемите въглехидрати, като захарите, фруктозата, глюкозата, захарозата, лактозата и всички подобни изкуствени захари с добавена калорийна стойност.

От друга страна, полезните въглехидрати, които се разграждат бавно, са препоръчителни за ежедневното меню. Такива са бобът, лещата и подобните на тях варива, пълнозърнестите храни, кафявият ориз, киноата и други.

Тези храни помагат в отслабването, тъй като зареждат организма с енергия, необходима за процесите в клетките и мозъка. Оставят усещане за ситост дълго време и разпадът им не крие риск от трупане на мазнини.

Снимка: iStock

Не само сладкишите съдържат захари

Избягването на добавените захари означава да се откажете и от готовите сосове, опаковани храни, полуготови салати с дресинги, консервирани храни. В тях се съдържат големи количества захар, които се добавят към останалото дневно количество, което приемате.

Въглехидратите могат и да потискат глада

Богатата на фибри диета може да ви помогне да потиснете апетита за сладко и бърза закуска. Пълнозърнестите храни, бобовите, плодовете и зеленчуците съдържат всички въглехидрати, необходими за процесите в клетките. Именно заради това трябва да наблягате повече на тях, отколкото на които и да е други въглехидрати.

Най-вече фибрите, съдържащи се в гореизброените продукти спомагат за потискането на глада и поддържането на ситостта за по-дълго. Това от своя страна помага в загубата на излишно тегло или поддържане на оптималното такова.

Нивата на кръвната захар също остават стабилни при консумация на такива храни. Това е много важно от гледна точка поддържане нивата на естествения инсулин в кръвта. Когато ядем силно сладки храни, инсулинът се покачва многократно, а това не само изтощава панкреаса, но и води до внезапен вълчи глад скоро след това.

Свързани статии

Въглехидратите са суперхрана

Когато подредите мислите си относно въглехидратите ще видите, че всъщност те са истинска суперхрана. Само трябва да знаем кои въглехидрати да избираме.

Тиквата, царевицата, киноата, зеленчуците, бобовите растения, ядките – всички те съдържат въглехидрати, които помагат на организма да функционира правилно. Освен това те са богати на фибри, антиоксиданти, витамини, минерали, протеини и полезни мастни киселини.

Ето защо разграничаването на въглехидратите е жизненоважно и поставянето им под общ знаменател не би могло да е правилно за здравословното състояние и редукцията на излишно тегло.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 4 години )
По големи глупости не бях чела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар