Здраве и красота

Яжте мазнини, за да се отървете от мазнините!

Какво означава това?

24.02.2015г. / 17 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мазнините в храната са най-критикуваното хранително вещество. Те са и най-обвинявани не само за излишните килограми, но и за редица заболявания, най-вече сърдечносъдови.

В продължение на десетилетия хората биваха убеждавани, че трябва да отслабват с диети, бедни на мазнини. Последните изследвания обаче опровергават тези остарели виждания в областта на диетологията.

Диетите, наблягащи на въглехидратите – най-вече на плодовете и зеленчуците, дават временни скокове в енергийните нива, но не осигуряват ситост за дълъг период от време. Поради тази причина и скоковете в инсулиновите нива са налице.

Консумацията на здравословни мазнини нормализира нивата на инсулин в организма, като по този начин предотвратява изтощаването на панкреаса.

Колкото повече допускате нивата на инсулин да се покачват, толкова повече тялото ви складира мазнини. Включването на малки количества мазнини в менюто спомага за трайно и значително намаляване на нивата на инсулина в кръвта, което спомага за по-оптимален режим на изгаряне на мастната тъкан в тялото.

Кои са полезните мазнини?

Полезните мазнини са мононенаситените и полиненаситените мазнини и омега-3 мастни киселини. Те трябва да бъдат редовно включвани в менюто, ако искаме да поддържаме здравословни тегло и режим на хранене.

Източници на полезни мазнини:

  • Здравословни масла – зехтин, кокосово масло, авокадо
  • Меса – говеждо, патешко, свинско
  • Мазни риби – сьомга, риба тон, херинга
  • Млечни продукти

Препоръчително е да се приемат по-ниски нива на въглехидрати, както и плодове и зеленчуци, бедни на скорбяла. Така усвояемостта на въглехидратите е много по-качествена, както и на фибрите, извлечени от плода или зеленчука.

Някои диети, използващи се при определени състояния, наблягат на мазнините и свеждат въглехидратите почти до минимум. Такива диети са кетогенната и палеодиетата. Кетогенната диета се използва най-вече при деца, страдащи от епилепсия, при които другите подходи не дават особен резултат.

Свързани статии

Кетогенната диета представлява увеличаване приема на мазнини за сметка на въглехидрати и белтъчини в съотношение 4:1. Тази диета трябва да се прави под прецизно лекарско наблюдение, тъй като носи рискове за здравето.

Това е така, защото при наблягането на мазнините в храната, черният дроб започва да трансформира мазнините в тялото в кетони като по този начин те стават естествен заместител на въглехидратите. Така процесът на отключване на гърчовете при децата с епилепсия се намалява драстично.

Палеодиетата и кетогенната диета изключват от менюто следните продукти:

  • Бобови растения, ориз, ръж, ечемик
  • Фъстъци
  • Преработени масла
  • Захар
  • Сол
  • Алкохол

Състоянието, в което тялото влиза по време на тази диета, се нарича кетоза. Организмът започва да изразходва мазнините, складирани в мастната тъкан и ги трансформира в енергия. Според изследванията, диетата с богато съдържание на мазнини насърчава сърдечносъдовото здраве и помага за оптимална загуба на излишно тегло, но задължително трябва да се случва под лекарско наблюдение.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Именно ( преди 9 години )
До Анонимен: Именно. Ацетонът е най-простият кетон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
При катогенната диета тялото започва да произвежда завишени количества АЦЕТОН, което от своя страна след време води до натравяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 4 rate down comment
... ( преди 9 години )