Здраве и красота

3 признака да наблегнете на въглехидратите

Нисковъглехидратните диети имат своите лоши ефекти

23.07.2017г. / 07 47ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Здравословното хранене изисква консумация на всички видове хранителни вещества в определен баланс, така че теглото да се запази оптимално. В стремежа да отслабнат обаче, някои хора правят грешката да намалят драстично въглехидратите.

Това има своите вредни последици, защото въглехидратите са основна част от необходимите за живота и здравето хранителни вещества.

Ако тренирате усилено и се движите активно, въглехидрати са ви нужни. Появят ли се следните симптоми, значи определено имате недостиг на въглехидрати и е време да засилите приема им.

Популярни диети, които са вредни

1. Умора

Умората е признак на дефицит на въглехидрати. Ако тренирате, вие се нуждаете от „гориво“, което да зарежда мускулите ви. Нужно е да консумирате повече плодове и зеленчуци, бобови растения, зърнени храни. Те ще доставят енергия на тялото преди и след тренировка и няма да позволят да се стигне до увреждане на мускулите.

Освен това, мозъкът също се нуждае от въглехидрати, за да функционира правилно. Те са негова важна храна. Не го лишавайте от нея.

2. Чести главоболия

Когато тялото изгаря мазнините за да черпи енергия, то произвежда молекули, наречени кетони. Те напускат организма с урината, което може да доведе до дехидратация на тялото. Тя от своя страна води до поява на чести и силни главоболия. Пийте повече вода или натриева добавка, която да балансира загубата на соли по време на тренировка.

5 естествени начина за контрол на кръвната захар

3. Настинки

Въглехидратите помагат за производството на антитела за борба с инфекциите, вирусите, бактериите. Ако сте твърдо решени да отслабнете и сте обвинили за неволите си въглехидратите, помислете отново. Изкуствените въглехидрати, захарите и пакетираните храни са виновници за наднорменото ви тегло, а не полезните въглехидрати.

За да се предпазите от настинки и вируси е нужно да засилите консумацията на естествени и полезни въглехидрати – плодовете, зеленчуците. Те ще подсилят имунната система и защитните ѝ механизми в тялото.

Снимка: pexels

Коментирай