Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
34 rate up comment 0 rate down comment
muki ( преди 11 години )
32 rate up comment 0 rate down comment
Гера ( преди 11 години )
До vladi: изгоря ли са защото ги е мазала целите трябва само на кокошинецаи знам от моита баба че в чесана се слага и малко сол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38 rate up comment 2 rate down comment
nedjibe ( преди 11 години )
zasto se micite bre hora nali vi kazah edinstveno spasenie e bilkata aroniya :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
vladi ( преди 11 години )
baba mi si namaza koko6ite trani s 4esan i i izgoraxa petite i stanaxa na rani tova sa gluposti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Niki ( преди 11 години )
az si kupih izsushena aronia za da probvam. ima li znachenie kak se priema.. zryncata se izpivat s malko voda, napravo se gyltat, sdyfkvat li se? blagodarq predvaritelnno :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41 rate up comment 2 rate down comment
nedjibe ( преди 11 години )
edinstvenoto spaseniye za kokoshiya trin e bilkata aroniya vsyaka sutrin na gladno po sedem zrintsa dvadeset i edin dni garantiram vi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 1 rate down comment
svetlana ( преди 11 години )
Преди години и аз имах кокоши трън отдолу,на стъпалото на крака.Моят брат е ветринарен лекар и виждайки как се измъчвам ми предложи да опитам с риваноловата паста,която той използваше за лекуване на вимето на кравите за нещо подобно на кокоши трън.Намазвах кокошия трън всяка вечер след накисване в топла вода и го връзвах с кърпа.Правих тази манипулация една седмица и след това ми омръзна и престанах.Изненадах се,когато след известно време реших да погледна какво става с кокошия трън и...не го намерих.Риваноловата паста е в тубичка и се купува от ветринарните аптеки сигурно.Не съм се сетила дори да попитам брат си,но предполагам,че е така.Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 1 rate down comment
стефан ( преди 11 години )
здравейте и от мен. от няколко години имам кокоши трън на възглавничката на ходилото. в началото не му объщах внимание докато не станаха много обхванаха цялата възглавничка и се усетих че съм си изкривил походката (с левия крак стъпвах само с външната част). какво ли не пробвах и не минаваше. тук прочетох за салициловата киселина и пробвах и това. с радост установих че има ефект и развитие в лечението. вече 8 месеца се боря с него и му виждам края,останал е само главния кокоши трън който в началото бях го изровил към 8-9мм навътре и не му виждах корените.процедирам по следния начин вечер след като се изкъпя разчоплям кокошите трънчета с игра колкото мога и в дупчиците слагам смес от салицилова киселина на прах смесена с някакъв крем,слагам памуче отгоре и след това лекопласт. така седя с превръзката няколко дни или докато не падне(къпя си се с нея и я оставям така). след като я махна намазаното място е побеляло и личи че е мъртва кожа. оставям го няколко дни да исъхне и да стане като мазол след това леко го дърпам и махам тази мъртва кожа ако се наложи си помагам и с ножа.чакам няколко дни да си се възтанови кожата и пак повтарям процедурата от начало. единствено този метод ми помага.боря се 8 месеца като съм малко нередовен и когато се сетя го правя това нещо но има ефект и няколкото ми години страдания скоро ще свършат напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
dimitar ( преди 11 години )
31 rate up comment 0 rate down comment
Nikol ( преди 11 години )
AZ IMAX KATO MALKA KOKO6I TRUN.MNOGO MUKI SUM VIDQLA DOKATO SE MAXNE PROBVAX KAKVO LI NE I NAKRAQ SE MAXNA SUS ZMIISKO MLQKO.bLAGODARQNIE NA POSTOQNSTVOTO I UPORITOSTTA IZ4EZNA I DO DNES NQMAM TAKOVA NE6TO.BLAGODRANA SUM NA ZMIISKOTO MLQKO I GO PREPORU4VAM NA VSEKI S PODOBEN PROBLEM.NAISTINA DEISTVA................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар