Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
32 rate up comment 0 rate down comment
Vesito ( преди 11 години )
Маслото от чаено дърво ефективно се бори с кокошия трън и го унищожава за дни, но ако е необходимо, мажете и по-дълго. Не само че няма странични ефекти, ами и подхранва кожата и премахва сухостта, ако сте третирали със салицил и др. Намажете мястото и сложете отгоре лепенка, за да не се изтрие бързо.Маслото от чаено дърво премахва също така и мазоли и акне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 1 rate down comment
Павлина ( преди 11 години )
Моето дете преди две години му се появи кокоши трън на крачето и то точно в средата на петата. Един месец ходеше като балерина само на пръсти, ползвахме разни лепенки и разни други мазила, ама ефекта беше никакъв докато не реших да разгледам дали не може да се оправят нещата с билки.И - ура! Оказа се че това чудо се лекува с билката "змийско мляко", откъсваш листенце от билката която пуска оранжев гъст сок и мажеш трънчето и така няколко пъти на ден.За една седмица всичко се изчисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 1 rate down comment
Диана ( преди 11 години )
След няколко неуспешни опита с мазила и лепенки помогна само едно: С дезинфекцирана нокторезачка изрязах кокшия трън до дъно/на средния пръст на ръката откъм дланта/. До дъно - считайте до там, където вече започва да боли, защото е жива плът. После слаЗа седмица мястото се се затвори и от тръна никаква следа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Daniel ( преди 11 години )
Izvinqvam se za Latinicata ,no po temata lichniq lekar mi go kaza imah kokoshi trun na hodiloto pramahnah go sus Salicilova Kiselina i Ocet . Slagate v nqkakva chaska za rakiq i izipvate salicilovata kiselina i oceta trqbva da stane neshto kato pasta ,majete se vsqka vecher ili kogato nqmate zaduljeniq w ramkite na 2 sedmici kokoshiq trun trqbwa da pochernee,sled koeto moje da go izchoplite s edna igla,shte padne neshto kato topchne :) dano sum pomognal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41 rate up comment 5 rate down comment
Александър ( преди 11 години )
Лекувах кокоши трън на три места на ходилото 8 месеца. Бях прегледан от кожен лекар, тя ги гори с течен азот, даде ми рецепта за френски крем, каза че течност срещу мазоли помага, но зависи каква марка е. Прилагах ги, но горенето с азот, течността и крема не ми помогнаха, а ме излекуваха лепенките срещу мазоли Урго, 10 броя за около 6-7 лв. в аптеките. Държах лепенката върху кокошия трън 24 часа, изрязвах го той е нещо като мазол, и пак с лепенката. Малко боли защото зелената паста на лепенката съдържа салицил, но кожата мазол кокоши трън се олющи и сега съм добре. Според мен, се заразих докато слагах бански в кабина на плажа край Кавала Неа Перамос. Желая успех! Толкова упорито страдание по кожата не съм имал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
280 rate up comment 730 rate down comment
Ива ( преди 11 години )
Синът ми има кокоши трън от 2-3 месеца.Тъй като той е само на 6 години, не искам да му го горя.Ще пробвам по-без болезнени методи, като този със луковицата от кокиче , например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35 rate up comment 59 rate down comment
( преди 11 години )
Здравейте,преди години имах ужасно много кокоши тръни,както на ръцете,така и по ходилата.Бяха ужасно болезнени.Какви ли не неща не правих за да ги махна но нищо,но тогава някой беше казал на майка ми,на пълнолуние да взема шепа камъчета и да ги хвърля зад гърба си като кажа ВЗЕМИ СИ БРАТЧЕТАТА И СЕСТРИЧЕТАТА СИ 3 пати!?Вярвате или не минаха ми.Но след 2-3 години на ръката ми излязоха отново ,тогава моя позната каза да отида пак на пълнолуние при нея и ,че ще ми бае.Не вярвах ,че нещо ще стане,но след като свърши РИТУАЛА:)ми каза да не си гледам ръцете и че те ще изчезнат.Аз обаче нали ми беше интересно,какво ще стане ги гледах всеки ден и нищо,но в един момент бях забравила и като погледнах,какво да видя НЯМАШЕ ГИ:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42 rate up comment 114 rate down comment
Гери ( преди 11 години )
За съжаление мила, направих вече три пъти слагане, но никакъв резултат, много се надявах да ми е от полза съвета ти, но не знам на мен защо не подейства :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47 rate up comment 4 rate down comment
Павлина ( преди 11 години )
Здравейте! Рецептата, която ще споделя с Вас не изисква горене, връзване с конци и каквито и да е други мъки. Прочетох я в много стар "Вечен календар". Излекувах себе си и още много пострадали. Простичка е невероятно ефективна е. Спасението е в декоративното цвете "Дебела Мара", наричат го още "Тлъстига" - известно е, че помага при болки в ушите. Расте в градините, дори на керемида. Премахва се горната ципичка на листенце от него и се прикрепва с лепенка върху кокошия трън, най-добре - вечер, за да не се размести. Само едно поставяне е достатъчно, кокошия трън пада сам - след няколко дни. Може да повторите процедурата, но ефектът е налице и след първата. Съпругът ми имаше кокоши трън на петата, на която зееше дълбока рана - от безрезултатното горене с азот в болницата. Измих няколко листенца от Дебела Мара и /намачкани на каша, заедно със сока/ ги сложих в раната - издълбала половината от петата му, като поставих анкерпласт върху нея. Сутринта петата му беше изтръпнала, но не го болеше и започна да стъпва на нея - без да куца както преди. Раната напълно се затвори за няколко дни - нямаше и помен от нея. Така излекувах кокошите тръни по ръцете на децата ми, на много познати и приятели - сред тях имаше и скептично настроени лекари. Дебела Мара винаги помага - 100 %. Възрастна жена дойде на гости от Турция, едва пристъпвайки на краката си. След две седмици си замина съвсем здрава. Опитайте, Приятели! Излекувайте се и помогнете на всеки, който имат подобен проблем! ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И УСПЕХ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35 rate up comment 20 rate down comment
sonny ( преди 11 години )
Пробвайте с калиев перманганат(продават го в аптеките или преди време го имаше като съставка в химически молив). Изрязва се повърхностния слой кожичка и се насипва директно от праха върху мястото, притиска се с лепенка. Усеща се сериозно парене, вследствие на което се образува кратер от горенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар