Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
52 rate up comment 0 rate down comment
Гергана ( преди 11 години )
Ох, с удоволствие ще споделя току-що случилото се! Имам огромен и болезнен кокоши трън на стъпалото, докато му отдам значение минаха 4 години и той стана адски дълбок, голям и болезнен. Скоро отидох на кожен лекар и тя каза - че ме праща на хирург - друг изход нямало, но съм можела да пробвам с една бабина рецепта. Месо се накисва в оцет за 24 часа и после се слага вечер по едно парченце върху мястото и после пилиш. Ок, правех го изтъних го малко тръна, но започна да се подува (нашупва) все по-болезнено. И така около 20 дена. Макрая си казах, чета за още нещо в нета и вече отивам да го горят. И попаднах на много положителни отзиви за пчелния клей (прополиса). Набавих си такъв и онзи ден след баня си сложих една точица от него върху тръна, то е като дъвка, когато се размекне и му сложих отгоре една лепенка и стоях така две денонощия до сега. Махнах лепенката и го гледам пак набъбнал, но с разликата, че този път не ме боли. Взех си пак пиличката и започах да пиля и какво да видя - започна да се рони на едри кожички и в средата паднаха черните точки и се подаде голяма дупчица розова кожа. Остана покрая на окръжността малко черно и ще направя още няколко процедури. Съвсем безболезнено и много много ефикасно. Не мога да повярвам, че помогна при такъв голям и стар трън. Пробвайте, не боли, а и няма да загубите, най-много да се отървете от него като мен! Дано помогна на много хора с този пост! :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 4 rate down comment
Георги ( преди 11 години )
Ная лесно и съвсем безболезнено се лекува кокошият трън с газ за осветление /Петролей/. Навлажнява се ревно, като се напой парче плат и се слага на кокошият трън, най добре вечер. Процедурата се прилага от 10-15 дена. Петров - Натуропат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 3 rate down comment
Сашо ( преди 11 години )
Ето и от мен един ефикасен начин да се избавите от кокоши трън.Взимате бодил от дива къпина, бодила го въртите 3 пъти около кокошия трън, боцкате го леко в средата на кокошия трън, след това бодила го забивате в една скилитка чесън и го хвърляте в течаща река. Ефекта е поразителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43 rate up comment 15 rate down comment
ana ( преди 11 години )
на мен ми помогна мазило направено от равни части свинска мас и нафталин,маже се по 2-3 пъти на ден и се изрязва мъртвата кожа,излекува се за около пет дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Рени ( преди 11 години )
Здравейте, преди години и аз имах кокоши трън на ходилото на единия крак. Единственото нещо което ме спаси и съм 100% убедена, че действа е следното: смесва се едно пакетче салицилова киселина и една тубичка вазалин / и двете съставки се продават в аптеките/, разбъркват се до получаване на еднородна кремообразна смес. Така полученият крем се нанася върху кокошия трън/ засегнатото място предварително се третира с вода докато лего "гъбяса" и се надрасква с кърфица , но много леко и внимателно./ Поставя се лепенка. Процедурите се правят всяка вечер поне една седмица. Уточнявам , че трябва да се нанася само върху кокошия трън, защото салицила изгаря и не трябва да се засяга здравата част на кожата. Постепенно кокошия трън изчезва от самосебе си и не остава никаква следа, че го е имало изобщо някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Zornica ( преди 11 години )
Аз имах също този ужасен проблем. Получи се от неудобни обувки - дървено сабо. Ужасно ме болеше единият крак. Получиха се малки дупчици, като пукнати мехурчета. Отидох на дерматолог. Предложи ми точно както е описано в статията - течен азот, но ми обясни , че ще стане дупка и ще трябва да ходя с превръзка около 10 дни. Прибрах се у дома и се чудех какво да правя. Сетих се,че имах Цитросепт - капки. Бях ги купила да ги давам на детето си, но бях изчела листовката, в която бяха описани множество проблеми,които може да се излекуват. Реших,че ако не ми помогне,поне няма да ми навреди и най-важното няма да боли. Сложих няколко капки на проблемното място. Така след 3 дни третиране с по няколко капчици на ходилото ми нямаше и следа от тези неприятни мехурчета и болката беше изчезнала. След това видях докторката и споделих с нея как съм си решила проблема. Погледна ме учудено и нищо не каза :) . Ще се радвам,ако помогне и на вас, знам колко е неприятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Илиева ( преди 11 години )
Аз изпробвах много от лековете тук, но нищо не ми помага. Пробвах с два вида лепенки, чесън, някаква билка, която се яде, някакво мазило за мазоли и брадавици и нищо не ми помогна до сега:( Иначе кокошия трън ми се появи миналата година и първоначално не му обръщах внимание защото мислех, че съм се убола с камъче. Но уви проблема се разрастна и сега имам няколко тръна на стъпалото и на единия от пръстите. Направо е нетърпимо вече. А искам да попитам дали е сигурно, че това е кокоши трън, тъй като моите представляват дупчици в стъпалото, да не би да е нещо друго? Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 1 rate down comment
Георги ( преди 11 години )
Най лесен и сигурен начен за премахване на кокошият трън е редовно навлажняване на кокошият трън с петролей или нафта, които го задушават и ликвидират. Петров, Натуропат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Michi ( преди 11 години )
Защо никой не споменава за МОРСКИТЕ КРАСТАВИчКИ - Ecbalium Elaterium L.(луда краставица). Когато бях малка имах кокоши тръни на краката в продължение на много години, майка ми изпробва ВСИчКИ изброени до тук средства и методи, но без резултат. Отидохме едно лято на морето и една жена ни каза за МОРСКИТЕ КРАСТАВИчКИ. Лечението е същтото както и при другите методи-накисваш, разчопляш леко тръна(ако знаеш коя е майката или първият трън които се е поиавил) и мажеш със сока от МОРСКИТЕ КРАСТАВИчКИ. След няколко дена изчезнаха всичките и вече стана повече от 40 г. не са се появявали. Така, че Отиваите на морето. "Морска краставичкаEcbalium Elaterium L.луда краставицаМорската краставичка емногогодишно растение със стелещо се стъбло и сърцевидни листа. Плодът е продълговат, зрелият при допир изхвърля семената под налягане.Среща се по песъчливи места, по Черноморието, Струмската долина, Тракийската низина, Тунджанската равнина и Източни Родопи, докъм +1000 m. Цъфти VI-IX." Успех на всички !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
kaldi ( преди 11 години )
Не срещнах моето лекарство за спасение от кокоши трън и за това искам да го споделя - урина. Може да е гадничко, но за ходилото на крака - става. Аз лично се спасих така. 10 бани за по 2 мин., след което си измивам крака. Кокошите тръни постепенно изчезнаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар