Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
32 rate up comment 1 rate down comment
Emilian ( преди 11 години )
V momenta imam kokoshi tran na paleca na dqsnata raka i shte opitvam da go lekuvam .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
eliza ( преди 11 години )
Zdraveite maikami ,az i sestrami sme naslednici na tozi uzasen viros.Maikami e v mnogo kriticno sastoianie vece edva hodi milata probvala e kakvoli ne ,naskoro hodi na doktor,i donese edno lekarstvo v nacaloto bese i az sasto biahme mnogo obnadezdeni,no lekarstvoto spria da deistva vece niama sastiat efekt kato predi izvetria li neznam no e skapicko i vece naistina neznaia kakvo da pravia.Ako znaete naistina efikasen i siguren nacin molia pisete mi Blagodaria vi predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Ilian ( преди 11 години )
Имах кокоши тръни на двата крака и едната ръка - ходих да ги горят - ефект нямаше. Приятел ми препоръча как да го махна и наистина успях. Тайната - МОРСКА СОЛ. Преди лягане капнете 1 капка вода върху кокошия трън, сложете една едра бучка морска сол и увийте с бинт, за да не може да се размести докато спите. Звучи нелепо, но слагах сол само на най-големия (вероятно той е бил огнището) в продължение на 4 дни. Не помня колко време ми отне за да забележа, че кокошия трън го няма, но е факт, че до момента не се е появил :) Успех в борбата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Кики ( преди 11 години )
Изпробвах преди време 1 интересен начин за премахване на кокоши трън - имаше положителен ефект. Мястото (при мен на левия крак) третирах с химически молив (от онези старите, които като се намокрят остават синьо-лилава следа), след баня в продължение на 2-3 седмици. Процедурата е безболезнена. Трудното е да намериш такъв молив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
nikolova ( преди 11 години )
a kato se maje s 4esan koko6iq tran boli li?az sega si vzeh edno mazilo ot apteka ,polzvam go 2-3 dni no mai nqma da ima rezultat i mislq da probvam s 4esana
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
СВЕТЛАНА ( преди 11 години )
ИМАЛА СЪМ КОКОШИ ТРЪН . ИЗЧЕЗНА СЛЕД КАТО ГО МАЖЕХ ВСЕКИ ДЕН СЪС СОКА ОТ БИЛКАТА ЗМИЙСКО МЛЯКО . В МОМЕНТА ГО ИМА .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
polina ( преди 11 години )
Аз имах около 20 кокоши тръна на петата.Успях да се отърва от тях,чрез телешко месо и оцет.Парченце месо се накисва в оцет за 24 часа и вечер преди лягане се слага на трънчето, обува се чорап и така се спи на сутринта трънчето е побеляло и колкото може е хубаво да се изрязва.Така процедурата се повтаря няколко вечери докато се покаже коренчето на трънчето.То представлява черно топченце в центара на кокошия трън.Махнете ли го него веднага изчезва.При мен се получи,всичките изчезнаха бързо и безболезнено и вече 10 години няма и следа от тях!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
neznaino koi ( преди 11 години )
zdr.tova s lyka napoen v ocet pomaga mn probvaite az imax na kraka na malkoto pr1st4e i za 4 no6ti mi iz4ezna !K1SMET!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
Maq ( преди 11 години )
NA men mi pomogna silicilova kiselina i edin rezan domat,pravih go nqkolko dni i mi padna sam,ottogava ne se e poqvil.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Сузана ( преди 11 години )
Не е мравчена киселина, а млечна киселина. Но много внимателно трябва та се капне точно на черното видимо. А иначе има пластири. Мъгът ми си купи от китайските, които са 6 бр. в кутия. И небеше необходимо да ги използваме всички. На 4-я поред кокошия трън излезе. Не се е оплаквал, макар,че се намираше на крака под пръстите. А кокошият трън е вирус от групата човешки папилома вирус, както и брадавиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар