Зелено

Иксора – переста и с настроение

Как да отглеждаме иксората?

28.02.2016г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Иксората е невероятно красив тропически храст, цъфтящ по много привлекателен начин. Цветовете му са ярки, оформени под формата на туфи. Родината му е Индия, но се среща и у нас.

Срещат се над 400 вида иксора. Най-често се срещат такива, цъфтящи в яркочервено, оранжево, тъмнорозово. Срещат се и жълти и бели видове. Цветовете им са малки, състоящи се от 5 листчета, като всяко цветче е съставна част от голяма и пухкава туфа.

Местоположение и светлина

Тъй като иксората е тропическо растение, тя се нуждае от обилна светлина. Не се притеснявайте да я поставите на пряко огрян от слънцето перваз или на косвена, но ярка светлина.

Поливане

Поливането на иксората е редовно. Важно е водата да е мека, престояла и хладка. Може и със стайна температура, но никога студена. Пресушаването на почвата не е препоръчително. През зимата в латентния период цветето се полива по-оскъдно.

Температура

Температурите за иксората са умерени до високи, но не екстремни. През зимата градусите не трябва да падат под 15 в помещението, а през лятото е възможно да достигнат до 28-29.

Почва

Почвата е добре да бъде добре пропусклива, тъй като растението се полива обилно. Подходяща е обикновената градинска пръст.

Наторяване

Иксората се тори през активния период на всеки 10 дни. Така цветовете ѝ стават по-обилни и пищни.

Влажност

Влажността на въздуха е важна за иксората, имайки предвид, че тя произхожда от тропиците. Листата на иксората се пръскат редовно, особено през лятото в най-топлото време.

Размножаване и пресаждане

Размножаването е стандартно – чрез семена и резници. Възрастните растения се пресаждат в по-обширни саксии на всеки две години. Добре е почвата да е по-обогатена при пресаждането.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай