Свободно време

Пътуване в Брюксел – какво трябва да знаете

16.05.2012г. / 08 44ч.
Аз жената
Пътуване в Брюксел – какво трябва да знаете

Брюксел, столица на Белгия, град-седалище на Европейския Парламент, Европейската Комисия, Щабквартирите на НАТО е освен важен политически център, и красив град със собствен дух.

„Лъскаво“ село, както го наричат някои, Брюксел има своя чар и специфична атмосфера. Сгради в типичен западноевропейски стил и архитектура, малки павирани криволичещи улички, пъстра мозайка от хора с техните култури и светове, които обаче не се сливат, а запазват своята уникалност.

Най-доброто време да посетиш Брюксел е през пролетта или есента, тогава температурата на въздуха достига до 18-20 градуса и валежите не са толкова много. Лятото е доста по-пусто, тъй като масово всички са в отпуск и пътуват.

Настаняване – хотели има много, като най-евтините достигат до около 50 евро на вечер, ако резервираш няколко месеца по-рано и ако не е активният бизнес сезон, когато европейските институции имат заседания и сесии или просто са официални празници. Има добре развито метро и дори хотел не в топ центъра е приемлив вариант.

Храна – Белгия е известна с шоколада и бирата си. Факт – из малките улички в центъра на Брюксел, всяко второ магазинче е за шоколади и всяко второ заведение е бирария. Много популярни са и гофретите – предлагат се предимно полети с шоколад и декорирани със сезонни плодове. Средната цена на една такава гофрета в центъра на Брюксел е 5 евро. За любителите им това е раят на земята. Традиционни са и белгийските пържени картофки, които също се продават в малки магазинчета/павилиончета в туристическите части на града.

Забележителности – паркът Мини Европа, Площадът Гранд Плас, Манекен Пис, Атомиум, Кралската Ботаническа градина са само част от местата, които си заслужава да посетите. Ако сте под 26 г. има възможност част от музеите и забележителностите да посетите, без да плащате входна такса.

Снимки: авторът

Прочетете още:

Коментирай