Най-честият страх при бременните жени е от болката при раждането. Американско изследване показва, че интензивността на усещането за болка, което изпитват раждащите жени, зависи от етническата група. Раждането протича по-леко при латиноамериканките и азиатките и по-трудно при европеидния тип жени.

Още по темата

Въпреки тези резултати специалистите напомнят, че болката при раждането може значително да се намали и облекчи със съответната физическа подготовка на жените. Раждането протича по-лесно при силно тазово дъно, тренирани коремни мускули, еластична диафрагма и при обща издръжливост на организма.

Неслучайно се разказват легенди за спортистки, които раждат за нула време. На практика жените, които преди забременяването са се занимавали редовно със фитнес, а по време на бременността са правили подходящи гимнастически упражнения раждат с минимални болки.

Лекарите препоръчват още при планирането на бременността жената да започне да води здравословен начин на живот и да се занимава със спорт – йога, аеробика, дихателни и силови упражнения. От голяма полза са и училищата за бременни, където специалисти показват дихателни техники и антистресови подходи.

Раждането е естествена функция на жената, затова не бива да се отнасяме към него като към страшно препятствие в живота. Психолозите уверяват, че независимо от физическата подготовка на бременната, родилките, които активно участват в процеса на раждането, ясно съзнават всеки етап от него и сътрудничат на акушерката и лекаря, понасят процеса по-леко.

Като алтернативна помощ при подготовката за раждане се прилагат също ароматерапия, капките на д-р Бах, хомеопатия и различни медитативни техники.