Бременност

Леката хипертония е полезна в първия триместър на бременността

Високото кръвно налягане е опасно през третия триместър на бременността

01.03.2013г. / 15 15ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Леката хипертония на бъдещата майка носи полза на ембриона в ранните срокове на бременността, а в последния триместър му вреди. Средно при около 10 % от жените по време на бременността се регистрира повишено кръвно налягане. Това сочи изследване на учените от Центъра по социална еволюция при университета в Копенхаген, Дания.

Специалистите анализирали данните за 750000 раждания в страната, отчитайки информация за заболяванията у родените деца в последните 27 години. Било изяснено, че майките с малки стойности в повишението на кръвното налягане в първия триместър от бременността имали по-здрави деца от тези, които през бременността си не са страдали от хипертония.

Свързани статии

Ако кръвното налягане на майката продължавало да бъде повишено през третия триместър, родените деца боледували с 10 % повече от децата на бременните жени без хипертония.

Тази тенденция съпътствала и детската смъртност в първата година от живота на бебето. За сравнение – при майките с лека хипертония в ранна бременност не е регистриран нито един случай на детска смърт до една година след раждането. При бременните жени с хипертония в третия триместър смъртността на децата била даже по-висока от средните показатели. Отчетът от данните е публикуван в изданието PLOS One.

Съгласно теорията за конфликта между родители и потомство бащините гени в плацентата са склонни да „поискат“ по-високо ниво на хранене на плода, отколкото е нужно за „удовлетворението на интересите“ на майчините гени. Счита се, че бащините гени по този начин повишават майчиното кръвно налягане, но в същото време майчините гени се опитват да компенсират този ефект.

И двата типа гени присъстват в зачатието в съотношение 50:50, което води до баланс при образуване на оптимално функционираща плацента. Но когато комплектът на бащините гени не може изцяло да управлява майчините „противостоящи“ гени, възниква риск от повишено кръвно налягане, което води до усложнения през късните месеци на бременността и рискове за здравето на потомството.

Резултатите потвърждават идеята за това, че в гените ни лежат дълбоки фундаментални конфликти в момента на зачатието. „Отпечатаните“ гени са първите заподозрени в развитието на такива конфликти, защото те „запомнят“ от какви родители са.

Коментирай
Свободно време