Бременност

Бебетата запомнят звуци и думи преди раждането си

Невероятно, но мозъкът на плода има качеството да си спомни определени звуци и думи, след като се роди

29.08.2013г. / 13 25ч.
Михаела Лазарова
Бебе, което си спомня звуци Снимка: Sxc.hu

Бебе, което си спомня звуци Снимка: Sxc.hu

Чували сте, че бебетата са по-умни, отколкото очаквате?  Също така знаете, че плодът в утробата ви се влияе от силата и интензивността на звуците, идващи отвън. Ако все още не ви се вярва, че бебетата чуват, когато са в коремите на майките си, едно последно изследване ще ви накара да се замислите.

Учени от  University of Helsinki's Finnish Center of Excellence in Interdisciplinary Music Research направиха проучване, което доказва, че бебетата могат да запомнят част от информацията, която са  чули под формата на музика или думи, преди да се родят.

Проучването е било проведено сред бременни жени, които са били в 29 седмица на бременността си. Майките е трябвало да повтарят често една и съща дума. След раждането с помощта на сканиране, учените установили, че мозъкът на тези бебета, които са чували думата  преди раждането си,  показва засилена реакция.

Свързани статии

Учените вярват, че  това ще даде насоки в изследванията за това как се адаптира бебешкият мозък. Невероятно, но мозъка на плода има качеството да си спомни определени звуци и думи след като се роди.

Бебетата се раждат с първоначална информация за родителите. Разпознават гласовете на мама и татко. Още по-невероятно е, че те могат да си припомнят звуци, които са чули, докато са били в утробата на майката.  Всичко започва, когато ембрионът расте и вече роденото бебе може да си спомни песни или пасажи от речта на феталния период. 

Тъй като бебетата започват да чуват в средата на бременността, според учените е достатъчно добра причина чуждоезиково обучение при тях да започне от първия ден след раждането им със слушането на чужда реч и песнички на език, различен от майчиния. 

Коментирай