Бременност

Симптоми по време на бременност, които изискват внимание

Повръщате повече от нормалното

14.09.2013г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всяка бременност е съпътствана от редица неразположения и промени, свързани с физиологията и настроението на жената. Има симптоми, на които трябва да се обърне навременно внимание, защото те могат да подсказват за евентуален проблем.

При почти всички бременни се наблюдава сутрешното гадене. Случва се и в други часове на деня да усетите неприятните симптоми, които ви отвеждат моментално в тоалетната. Дотук е нормално.

Когато повръщането зачести и не успявате да задържите никакви течности и храна, тогава е опасно. Това може да доведе до тежка дехидратация, която не е добра нито за вас, нито за бебето. Възможно е повръщането да е причинено от хранително отравяне или да е съпроводено с температура.

Силна болка в корема

Ако все още не е настъпила 12-тата седмица от зачеването и почувствате остри спазми от едната страна на корема, добре е да се обърнете към лекар. Може да се окаже апендицит, извънматочна бременност или друг проблем.

Отделяне на водниста течност от влагалището и контракции

Това може да е знак, че водите ви са изтекли и раждането започва или ако се случи преди 37-та седмица да е разкъсана амниотичната торбичка и да е налице преждевременно раждане.

Свързани статии

Вагинално кървене

През първите 3 месеца от зачеването много жени прокървяват, но това в повечето случаи не е опасно. През втория и третия триместър може да означава че има някакъв проблем с плацентата или друго неприятно нещо. Добре е винаги, когато забележите кървене, да се консултирате с лекар.

Силно главоболие и отоци по тялото

Главоболието и подуването на глезените през първите месеци и изобщо по време на бременност са често срещани. Но ако рязко започнат да се подуват ръцете, лицето, това може да се дължи на сериозен проблем, наречен прееклампсия (причинен от високо кръвно налягане).

Ако в продължение на няколко часа не сте усещали бебето да мърда

Някои бременни подскачат леко, други пият портокалов сок и какво ли още не, за да събудят малкото човече. Ако въпреки това не се размърда, консултирайте се с лекар.

Коментирай