Бременност

Какво е гестационен диабет?

Има ли риск за бебето?

24.09.2013г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност, обикновено около 24-тата седмица, 18 % от жените развиват гестационен диабет. Поставянето на тази диагноза не значи, че преди бременността сте страдали от диабет и че след раждането ще го имате. Това състояние се дължи на високите нива на глюкоза в кръвта по време на бременност.

Според учените причината за увеличаването на нивата на глюкозата са хормони от плацентата. Плацентата е тази, която предпазва бебето, докато то се развива. Изпълнява функциите на някои основни органи като произвежда хормони важни за развитието на бебето, но те също така блокират действието на инсулина в тялото на майката.

Този проблем се нарича инсулинова резистентност. Гестационният диабет започва, когато тялото не е в състояние да получи нужните му количества инсулин, от който се нуждае то по време на бременността. Без достатъчно инсулин глюкозата не би могла да се превърне в енергия и тя се натрупва във високи нива в кръвта. Това се нарича хипергликемия.

Опасен ли е гестационният диабет за бебето?

Когато е контролиран и лекуван навреме, няма риск за бебето от вродени дефекти. Но ако не обърнете внимание на този проблем има риск. Когато е налице гестационен диабет, панкреасът ви работи извънредно, за да произведе повече инсулин.

Той не преминава през плацентата, но нивата на кръвната захар се повишават и при бебето. Тогава неговият панкреас започва да произвежда по-голямо количество инсулин, за да намали кръвната захар. Тъй като бебето получава повече енергия, отколкото му е необходима за растежа и развитието, тя се съхранява като мазнина и е налице състояние наречено макрозомия (мазни бебета, бебета с наднормено тегло).

Свързани статии

Бебетата, чиито панкреас е произвеждал повече инсулин са изложени на риск от ниски нива на кръвна захар след раждането, риск от проблеми с дишането. Бебета с излишен инсулин са изложени на риск от затлъстяване и диабет тип 2 в по-късен етап от живота им.


Какви са симптомите, които подсказват за гестационен диабет?

Много често няма симптоми, които да подсказват за това състояние. Но може да усетите неразположения като:

  • умора
  • сухота в устата
  • постоянна жажда
  • често уриниране
  • замъглено зрение
  • повтарящи се инфекции, като млечница

Ако забележите някои от тези симптоми, консултирайте се с наблюдаващия ви лекар. Хранете се здравословно и ако всичко е наред с бременността ви, може да правите лека гимнастика, йога или крос.

Обикновено след раждането на бебето всичко се нормализира и гестационният диабет изчезва.

Коментирай