Бременност

Как да намалите крампите по време на бременност

Мускулните схващания по време на бременност се повлияват от масаж и...

25.10.2013г. / 11 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност крампите или болезнените схващания в областта на прасците са един от най-често срещаните проблеми. Схващането напомня за себе си по-често нощно време. Болката е силна, внезапна и е вследствие на рязко съкращение на мускулите. Крампите по време на бременност се получават най-напред заради увеличаването на телесното тегло.

Бременната усеща краката си подути, тежки и болезнени. Няма как да предотвратите този процес, но може да намалите неговото проявяване. Ето няколко съвета, които ще облекчат напрегнатите и болезнени крака. Споделяме и видео с гимнастика, която ще ви помогне да останете активна.

Най-напред внимавайте с това как наддавате. Не се хранете „като за двама“. Хапвайте повече плодове, зеленчуци, храни богати на магнезий като ядките например.

Останете активна

Леката гимнастика и умерените движения през бременността са препоръчителни. Правете гимнастика, запишете се на курс по йога за бременни.

Масаж на краката

Поглезете се, като си доставите няколко приятни минути с пренатален масаж. Масажът при професионален масажист освен, че ще отпусне напрежението в гърба и кръста, ще облекчи и болките и тежестта в краката ви. Може да се доверите и на любимия, който с помощта на етерично масло да масажира нежно ходилата ви.

Накиснете краката в топла вода

Топла вода, не и гореща. Може да добавите малко морска сол, етерично масло. Ако имате вана, направете си пълен релакс, добавяйки отново няколко капки масло от лавандула, лайка. Това ще ви отпусне и ще намали безсънните нощи.

Не оставайте продължително време седнали

По този начин кръвта се оттича, краката се подуват, напрягат. Хубаво е често да повдигате краката си на високо, за да отпочинат. Също така не сядайте с кръстосани крака. Не забравяйте, че дори и позата на седене има значение за появата на болезнените крампи. Ако работата ви е на бюро, подложете малко столче под краката си, за да намалите отичането.

Коментирай