Бременност

От какво е добре да се откажете през бременността?

От интензивни физически упражнения

14.01.2014г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

През бременността освен здравословното хранене, за бременните е много важно да се пазят от вирусни инфекции, рискови физически активности, както и от носенето на неудобни дрехи и обувки, които само ще увеличат дискомфорта им.

От момента на зачеване на всяка жена се налага да се откаже от някои от любимите й храни или физическа активност, за да предпази както нейното, така и здравето на бебето си. Ето какво е добре да избягвате през деветте месеца.

Носенето на високи токчета

Не е забранено да носите обувки на висок ток или такива на платформа, но това допълнително ще увеличи дискомфорта в краката, кръста и гърба. Освен това високите токчета винаги крият риск от травми, затова през деветте месеца избягвайте да ги носите.

Местенето на мебели и по-тежки предмети

На всяка жена докато чисти дома си се случва да премести диван или фотьойл, за да изчисти и под мебелите. Това най-често става с леко побутване или повдигане. От момента на зачеването забравете за тези движения. Всяко повдигане и силово упражнение крие риск за бебето.

Същото важи и за децата, особено когато са по-големи. Избягвайте носенето на детето на ръце, подхвърлянето, особено ако то е с тегло над 5 кг. Това може да окаже натиск върху гърба и плацентата.

Няма да може да посещавате сауна

Сауната и парната баня действат детоксикиращо и релаксиращо. Тях може да си ги позволите след раждането на бебето. Когато правите сауна, тялото ви се загрява. За да се охлади, кръвта се пренасочва към кожата, което означава, че бебето ви е лишено от допълнителния приток кръв.

Интензивни физически упражнения

Леката физическа активност през бременността е препоръчителна. Но при по-интензивните упражнения сърдечната честота се покачва и това означава че притокът на кръв към плацентата е намалял, което отново не е добре за бебето. Освен това високата сърдечна честота е предпоставка за повишено кръвно налягане.

Свързани статии

Не е добре да сте кръводарител (освен ако не се наложи в спешен случай)

Кръводаряването през бременността освен със загуба на кръв е свързано и със загуба на желязо. През бременността жената се нуждае от по-големи количества желязо. Ето защо за бременните не е добре да даряват кръв. Не забравяйте, че стерилността докато сте бременна не е по-малко важна.

Конна езда

Конната езда е спорт, който определено не е подходящ за бременните жени дори през първите седмици. Тя крие риск от инциденти, които могат да доведат до нарушаване на плацентата или спонтанен аборт.

Коментирай