Бременност

Причини да не разберете, че сте бременна

Малко странични симптоми

23.05.2014г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Цели 9 месеца бременност си е истинско изпитание – не само физическо, но и емоционално! Независимо дали бременността е планирана или неочаквана, тя неминуемо има своите признаци през тези месеци. Да износиш дете, то да се развие в теб е феномен, който рядко може да остане незабелязан!

Но! Оказва се, че може и да остане незабелязан ако не през цялото време на бременността, то поне до към 20-та седмица. Това показват последните статистически проучвания, според които 1 жена на всеки 475 узнава, че е бременна доста късно.
Въпреки че жените претърпяват доста физически, психически и хормонални промени в тялото си, много от тях не разбират, че са бременни, защото симптомите са или много слаби, или почти липсват.

И така – какво може да възпрепятства една жена да узнае, че е бременна?

Неверен тест за бременност

Ако имате известни подозрения, че може да сте бременна, обикновено първо си правите тест за бременност – лесно и евтино е, а и можете да го направите сами вкъщи, без да плащате преглед при лекар.

Тестът за бременност измерва наличието на хормона хорионгонадотропин в урината. Той е показател за наличие на бременност. Точността на теста е 99%, но въпреки това има случаи, в които измерванията са заблуждаващи, особено ако е в най-първите дни и часове от бременността.

Тегло

Обикновено сме свикнали да мислим, че бременните жени наддават на тегло много бързо и че това е един сигурен знак, че сте бременна.

Не всички жени напълняват, обаче. Някои дори отслабват. При трети пък няма абсолютно никаква промяна в теглото седмици наред. В един момент коремът започва да нараства по-забележимо и тогава се появява сигналът за бременността. Но това може да се случи и към 5-ия, а в някои случаи и 6-ия месец.

Малко странични симптоми

Жените, които късно разбират, че са бременни (има случаи, в които дори разбират преди самото раждане), изпитват много малко и много слаби симптоми на бременност. Гаденето, умората, главоболието, болките в гърба – много жени смятат, че изпитват някаква лека настинка и дори взимат лекарства против грип.

Това би било голям проблем за плода, тъй като лекарствата, дори и онези без рецепта, са опасни за правилното развитие на бебето. Трябва да сте много наблюдателни, особено ако знаете, че сте имали небезопасен полов контакт.

Свързани статии

Нередовен месечен цикъл

Много жени имат нередовна менструация и това често е предпоставка за неочаквана бременност. Жените с нередовен цикъл не очакват да забременеят толкова лесно и забавянето на цикъла им не прави чак такова впечатление. Поликистозните яйчници са най-често срещаният проблем, който предизвиква нередовна менструация и затруднения в зачеването. Въпреки това не е невъзможно. Дори при употреба на орални контрацептиви възможностите за зачеване съществуват.

Стрес

Стресът може да окаже негативно влияние върху отношението на жената към тялото й. Това в много случаи би се отразило и на бременността и симптомите. Жени, страдащи от хроничен стрес, голямо напрежение в службата, често страдат и от главоболие, храносмилателни проблеми, повишаване на теглото и телесни болки. Това възпрепятства узнаването на бременността.

Неактивно бебе

Понякога се случва плодът да е абсолютно неподвижен много дълго време. Това възпрепятства узнаването от страна на майката, че е бременна. Бебето може да стои в една позиция много дълго време или движенията му да са много слаби и едва забележими. Често майките мислят, че имат просто газове и не обръщат внимание.

Коментирай