Бременност

Какво намалява отделянето на кърма?

Недостиг на калций, консумацията на кофеинови напитки

16.06.2014г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Кърмата е първата и най-важна храна за бебето. Нейното производство до голяма степен зависи от начина на хранене, общото здраве на майката, правилното кърмене.

Както има трикове, които могат да помогнат за нейното отделяне, така има и ежедневни навици, които могат да спрат или намалят този процес. Вижте кои са.

Противозачатъчни хапчета

Ако сте започнали да приемате противозачатъчни хапчета, за да предотвратите нова бременност, това може да се отрази на отделянето на кърма. Противозачатъчните хапчета съдържат естроген. Естрогенът е хормон, който пречи на нормалния процес на лактация. Ето защо не е добре докато кърмите да ги приемате, освен ако не е наложително.

Недостиг на калций

Когато кърмите е важно да се храните разнообразно. Не бива да ви липсват никакви витамини и минерали и особено калций. Недостигът на този минерал в организма на майката е причина за скорошното намаляване и окончателно спиране на кърмата.

Стрес

След раждането стрес няма да липсва, но трябва да се опитате да го намалите. Когато сте стресирани това може да доведе до хормонален дисбаланс, което от своя страна да намали производството на кърма.

Някои билки и подправки

Не всички билки и подправки са забранени докато кърмите, но и не бива да прекалявате с тяхната консумация. Билки като градински чай, магданоз, риган, мента, жасмин и бял равнец могат да окажат негативно влияние върху количеството на кърмата.

Алкохол

Не е добре да консумирате алкохол през месеците, в които кърмите (или го правете рядко). Това променя вкуса на кърмата и бебето ви може да не иска да приеме млякото ви. Ако то суче рядко, няма да отделяте и толкова много кърма.

Свързани статии

Бременност

Ако забременеете скоро след раждането на първото дете и все още кърмите, хормоните на бременността могат да да доведат до намаляване на количеството на кърмата.

Консумация на кофеин

Консумацията на кафе, какао, чай, шоколад в малки количества не е противопоказна. Но ако консумирате големи количества от тях, могат да дехидратират организма ви и това да намали отделянето на кърма. От друга страна кърмата няма да е качествена и може да раздразни стомахчето на бебето и да наруши съня му.

Тютюнопушенето

То може да е причина за недостатъчното отделяне на хормона окситоцин в тялото ви. Окситоцинът е хормон, който стимулира отделянето на кърмата. Когато хормонът не се произвежда от организма в съответните количества, кърмата е малко и тялото не произвежда повече кърма. Ако не може да се откажете от цигарите, намалете ги или два часа след кърмене не пушете.

Коментирай