Бременност

Окосмяване по корема през бременността

Опасно ли е и как може да се премахне?

03.11.2014г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Тялото на жените по време на бременността търпи всякакви странни промени. Някои от тях са доста нетипични, други плашещи, а трети направо опасни за здравето.

Едно такова странно състояние, възникващо по време на бременността е окосмяването по корема. Характерно за това окосмяване е, че се появява като линия през средата на корема, минаваща през пъпа.

Защо някои жени получават това окосмяване през бременността?

Най-главните виновници са хормоните. Те се променят цялостно заедно със състоянието на организма, подготвяйки го за отглеждането на плода.

Според учените, косата и космите по тялото ни въобще растат през 90% от времето, а през 10% от него почиват. Високите нива на някои хормони по време на бременността карат космите в този период да са повече във фаза на покой. Така отпадането на косми се забавя и се създава впечатление на по-плътен слой космена покривка, която се откроява през средата на корема.

Този излишък от косми важи за всяка част от тялото на жената, включително и за косата, но там проблем няма, напротив. Бременните жени се радват на гъста и буйна коса.

Свързани статии

Може ли тези косми да бъдат премахнати?

Обикновено след приключването на бременността всички излишни косми падат сами при нормализирането на хормоните в тялото. Отстраняването на космите може да бъде опасно по време на бременността от гледна точка на болката.

Всяка жена има различен праг на болка и причиняването на такава може да подейства на нивата на стресови хормони в организма, а това не е полезно за бебето.

Използването на химикали за изсветляване на космите също не е препоръчително. Те могат да проникнат директно през кожата и да предизвикат изменения в развитието на плода. За безопасно се смята обезкосмяването чрез лазерна епилация. По този начин дори ще премахнете трайно излишното окосмяване. Трябва да се има предвид, че и тази манипулация може да се окаже болезнена за някои жени.

Коментирай
Свободно време