Бременност

Стресът и бременността

Посещавайте клас по йога и водна гимнастика за бременни

29.06.2015г. / 11 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През бременността жената може да срещне много психологически бариери, които да повлияят негативно върху нейното настроение и нагласа. Какво трябва да знаем за стреса по време на бременност и как можем да го неутрализираме?

1. По време на бременност е напълно нормално да изпитвате смесени чувства, дори ако бебето ви е планирано. Да станеш родител е прекрасно, но това променя много неща в живота ви. Ще има много моменти, в които ще тъжите за добрите стари и безгрижни дни.

2. Гаденето, умората, честото пишкане, безсънието, мускулните крампи, водят до умора и раздразнителност и това може да бъде стрес за бъдещата майка. Хубавото е, че тези неразположения са временни.

3. Много бременни жени очакват да се чувстват щастливи и през цялата бременност. Всъщност депресията и тревожността са много по-често срещани по време на бременност, но и в следродилния период. За да балансирате вътрешния си мир и да намалите стреса, посещавайте йога за бременни, масаж, акупунктура.

4. През деветте месеца ще срещнете много и различни хора. Някои ще се радват на вашето очаквано бебе, докато други са в състояние да ви изкарат извън релси. Ще си позволяват да докосват корема ви без разрешение, ще ви питат постоянно за пола на бебето, ще дават непоискани съвети и ще разказват страшни истории за раждането.

Когато имате край себе си такива личности, опитайте се да запазите спокойствие и напълно да игнорирате тяхната негативна енергия.

Как да намалите стреса по време на бременност?

Говорете за него. Ако има нещо, което ви безпокои, говорете за него с вашия лекар, партньор.

Хранете се добре. Здравословното хранене по време на бременност е от изключително значение. Консумирайте повече храни, богати на омега-3 есенциални мастни киселини, витамини и минерали.

От съществено значение се смята приемът на аминокиселината триптофан, която спомага за повишаване нивата на мелатонин и серотонин. Мелатонинът и серотонинът ще ви помогнат да спите добре и да бъдете положително настроени.

Свързани статии

Посещавайте клас по йога, водна гимнастика за бременни, аеробика за бременни, плуване. Леката физическа активност ще ви помогне да се чувствате по-енергични и в добро настроение.

Посещавайте пренатални курсове и семинари. На тях ще получите нужната информация за процеса на раждане, кърмене на бебето, следродилния период и т. н. Това не само ще ви информира, но и ще ви направи по-спокойни за предстоящите отговорности.

Не се отказвайте от секса! Ако бременността ви протича нормално, няма причина да се отказвате от секса. Той е един естествен лек срещу стреса.

Коментирай
Свободно време