Бременност

Как да подготвим тялото си за зачеването?

Времето преди бременността е важно за здравето ви и това на бебето

11.05.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Забременяването не е толкова проста задача. Много жени погрешно смятат, че е достатъчно само да заченеш и всичко ще си дойде на мястото, щом веднъж си забременяла.

Да, обаче нещата не стоят съвсем така. Е, може би ако сте забременели неочаквано е малко късно за подготовка. Но ако планирате бременност, трябва да осмислите добре дали вашето тяло е готово за това предизвикателство или не.

Кои са важните стъпки, които трябва да спазите, за да бъде тялото ви готово за здравословна бременност?

Спрете противозачатъчните

Ако приемате таблетки против зачеване е важно да ги спрете най-малко един месец преди да започнете да правите опити. Така тялото ви ще има възможност да възстанови напълно здравословния си и самостоятелен женски цикъл на половата система.

При някои жени със специфични съпътстващи здравословни проблеми понякога дори отнема около 6 месеца, докато се появи овулация. Потърсете съвет на специалист преди да пристъпите към опитите за зачеване след дълго приемане на противозачатъчни.

Направете щателен контролен преглед на цялостното здраве

Здравословното състояние преди бременността е много важно. За по-голяма сигурност са необходими хормонални изследвания, проверка на показателите от кръвната картина и биохимичния анализ на кръвта.

Важно е да се направи преглед на гърдите за изключване на възпалителни и туморни процеси в тях.

Не по-малко важно е да се направи изследване за наличие на възпалителни и гнойни процеси другаде в тялото, например във венците, коремната кухина, ставите.

Започнете прием на витамини

Приемът на витамини е важен, особено ако се храните недотам здравословно. Храненето също трябва да се балансира максимално, така че да включва основните полезни хранителни вещества, намаляващи риска от трупане на наднормено тегло.

Освен хранителните добавки и витамини е необходимо да преустановите приема на други лекарства, било то дори такива, отпускани без рецепта. Консултирайте се с лекар, за да разберете кои лекарствени препарати са допустими преди и по време на бременност, за да сте сигурни в здравословното ѝ протичане.

Свързани статии

Пушене и кофеин

Пушенето и кофеинът трябва да бъдат прекратени още преди зачеването. Най-добре е ако сте пушач да спрете с вредния навик година преди зачеването. Така тялото ви ще е имало достатъчно време да се детоксикира от вредните вещества в цигарения дим.

Кафето е допустимо, но в малки дози. Могат да се пият по 1-2 чаши еспресо на ден, които обаче спокойно могат да бъдат заместени с 3 до 4 чаши чай.

Упражнения и оптимално тегло

Зачеването при наднормено тегло е рисково. Бременността също не трябва да протича при голямо количество излишни килограми. За целта няколко месеца преди решаващата стъпка е добре да влезете във добра физическа форма, да редуцирате излишното тегло и да стегнете мускулатурата.

Това ще ви е нужно с оглед понякога тежкото износване на нарастващото бебе.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота