Бременност

Високите нива на фолиева киселина свързани с аутизма

Ново изследване, доказващо колко важни са количествата

16.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте бременна в първите седмици или планирате скоро да заченете, гинекологът ви вероятно ще ви посъветва да започнете да приемате фолиева киселина. Свикнали сме да смятаме, че тя е полезна в предотвратяването на дефекти на невралната тръба.

Но според ново изследване се оказва, че има връзка между прекомерните количества фолиева киселина и аутизма.

Натрупването на фолиева киселина няколко месеца преди зачеването доказано има положителен ефект в намаляването на риска от вродени дефекти в развитието на гръбнака и гръбначния мозък, най-вече спина бифида.

Но прекрачването на допустимите граници в приема на фолиева киселина се свързва с риска от аутизъм, според изследване на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Изследователите са анализирали данните на 1391 майки с деца в родилното отделение на Johns Hopkins в Бостън. Майките били наблюдавани в момента на раждането като данните били събрани за периода между 1998 и 2013 година, пише goodhousekeeping.com.

Нивата на фолиевата киселина били проверявани от момента на раждането до първите няколко дни след него.

Учените са категорични, че високите нива на синтетична фолиева киселина са директно свързани с риска от раждане на дете от аутистичния спектър. В модерния свят майките и бъдещите такива масово пият синтетична фолиева киселина. В допълнение индустрията в САЩ обогатява допълнително някои хранителни продукти с този изкуствен витамин В9.

Така се получава прекомерно натрупване на фолиева киселина като този излишък носи своите негативни последици.

Фолиева киселина може да се набави по естествен път от плодовете и зеленчуците, защото тя се намира в тях, както и в зърнените култури. Но все по-всеобхватното приемане на изкуствения ѝ заместител предизвиква вреди за здравето на майката и бебето.

По-голямата част от жените в изследването съобщават, че са взимали мултивитамини, включващи фолиева киселина и витамин В12 през цялата бременност.

Свързани статии

Въпреки това изследователите не били сигурни защо в кръвта на тези жени са открити толкова големи количества витамини. Те го отдават на натрупването на фолиева киселина от обогатените храни и добавки. Учените смятат също така, че някои жени имат генетично обусловена трудност в усвояването на големи количества фолиева киселина.

Заключението на учените е, че от огромна важност е адекватното приемане на хранителни добавки и витамини преди и по време на бременността. Правилното хранене е от голямо значение и не трябва да се подценява, само защото пиете витамини.

Прекалено големите количества витамини и по-специално витамин В9 (фолиева киселина) не са безобидни и могат да доведат до трайни увреждания на бебето в бъдеще.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време