Бременност

Рисковете от рубеола през бременността

До какво може да доведе инфекцията

12.07.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубеолата е една от най-опасните шарки по време на бременността. Вирусът, който я причинява преминава през плацентата и прониква в плода. Ето защо в ранните етапи на бременността рубеолата е изключително опасна поради огромния риск от вродени дефекти.

Рубеолата се причинява от вирусна инфекция, позната още като дребна шарка. Обривите, които се появяват няколко дни след заразяването, наподобяват тези при морбили и скарлатина, но самото заболяване няма общо с тях.

Какво точно представлява рубеолата?

Вирусът на рубеола се разпространява чрез директен контакт с болен. Предаването му става по въздушно-капков път като се счита за слабо заразен. Въпреки това рискът за бременните жени е висок. Обмяната на течности и секрети с болен почти задължително води до заразяване, освен ако нямате вече изграден имунитет.

Ако се заразите през първите три месеца от бременността, бебето ви е подложено на изключително сериозен риск от вродени дефекти.

Какви са симптомите на рубеола?

Симптомите на рубеолата силно наподобяват тези при обикновен грип – главоболие, треска, болки в ставите, зачервени очи, отпадналост, обрив. Именно обривът е ключов в разпознаването на заболяването.

Той обикновено се появява в областта на лицето, шията, зад ушите, по врата. Може да се разпространи и надолу по цялото тяло.

За третиране на заразата не се дават никакви медикаменти. Просто се изчаква инфекцията да отмине, което обикновено отнема около 2 седмици. Симптоми обаче може и да не се наблюдават. Така болният не знае, че е заразен.

Снимка: iStock

Рубеолата в ранните етапи от бременността

Рубеолата е много опасна в ранните етапи на бременността, когато ембрионалното развитие на плода поставя своето начало. Тогава рискът от увреждане е най-голям. Уврежданията могат да бъдат:

  • Психически увреждания
  • Глухота
  • Слепота или силно увредено зрение
  • Сърдечни аномалии
  • Възпаления в мозъка, черния дроб, белите дробове, костния мозък
Свързани статии

Всички тези дефекти силно намаляват шансовете за оцеляване на плода след раждането. Дори това да стане, бебето ще бъде с много сериозни увреждания.

Заразяването с инфекцията на рубеола може да не окаже чак толкова голямо влияние след десетата седмица от бременността, но пак няма солидни доказателства за това.

Ваксина

Съществува ваксина срещу рубеола, но тя не дава абсолютна сигурност срещу заболеваемост. Освен това поставянето ѝ трябва да е съобразено със здравословното състояние, тоест тя не може да бъде поставена ако сте болни в този момент или ако вече сте бременни.

Коментирай
Здраве и красота