Бременност

5 абсурдни твърдения за зачеването, на които да не вярвате

Защо митове за забременяването са вредни за психиката?

13.09.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зачеването за мнозина е мистериозен акт, който може да бъде повлиян от редица предпоставки. Да, това е донякъде вярно, но здравето на женския организъм е най-водещото нещо, което може да възпрепятства или улесни нормалното и бързо зачеване.

Когато не се получава от първия път, жените започват да търсят различни мнения. Попадат на редица митове и легенди, с които си обясняват трудностите в зачеването.

Ако чуете, че можете да заченете по-бързо при определена поза или че трябва да правите секс само когато сте в овулация – помислете отново! Не допускайте подобни твърдения да замъглят здравата ви преценка.

Ето и 5-те най-разпространени твърдения, на които да не вярвате, както и причините за това.

Овулацията не бива да е водещият ви мотив за секс за зачеване

Колкото и физически този момент да се счита за най-плодороден, това не е съвсем така. Много жени се съсредоточават именно в овулацията и оставят всичките си надежди на нея. Вместо това пропускат ценни моменти, в които биха имали по-големи шансове за зачеване.

Много лекари съветват младите двойки да не се вглъбяват в изчислението на овулацията и точния ден, в който по правило трябва да се прави секс за зачеване. Психическото натоварване от този факт влияе не по-малко зле от физическите спънки.

Различните секс пози не допринасят за зачеването

От много места чуваме постоянно, че секс позите имат огромно значение за зачеването. Медицински това обаче не оказва никакво влияние. Колкото и приятелките и познатите ви да ви дават положителни примери в полза на това твърдение, то си остава мит.

Истината е, че по какъвто и начин да правите секс, сперматозоидите попадат в матката. Веднъж попаднали там, работата им е да достигнат до яйцеклетката. А това зависи повече от физиологичните им особености, както и от особеностите на вагиналната флора.

Въздържанието от секс няма да ви направи по-фертилни

Погрешно се смята, че ако се прави секс само в определени дни, най-често около овулацията, шансовете са по-големи. Мнозина мислят, че пестенето на мъжката сперма ще им помогне да забременеят по-бързо и лесно.

Всъщност, колкото по-често се обменя спермата, толкова по-качествена става тя. Ако мъжът не еякулира регулярно, сперматозоидите остаряват и жизнените им способности намаляват. Ето защо е важно да се прави секс редовно. За лекарите под редовно се разбира 2-3 пъти седмично.

Лубрикантите пречат на сперматозоидите

Една от най-големите заблуди е, че ползването на лубрикант улеснява „доплуването“ на сперматозоидите до яйцеклетката.

Препоръчително е да не се използват изкуствени лубриканти, когато се прави секс за зачеване. В тези лубриканти има вещества, които влошават качеството на спермата и значително затрудняват сперматозоидите в това предизвикателство.

Тези средства намаляват подвижността на мъжките полови клетки като така намаляват шансовете за зачеване.

Нивото на женското либидо и женският оргазъм нямат нищо общо със зачеването

Чували ли сте абсурдното твърдение, че жените трябва да достигнат до оргазъм, за да заченат?

Повечето от нас са го чували. Това няма никаква медицинска обосновка. Истината е, че важното е мъжът да изхвърли своя еякулат близо до маточната шийка. Това е напълно достатъчно, за да се увеличат шансовете за забременяване.

Поставянето на психологическа бариера и сляпата вяра в предразсъдъци пречи на нормалното зачеване. Затова не се доверявайте на подобни митове и твърдения, а винаги се консултирайте първо със своя лекар и мислете трезво и критично.

Снимки: iStock

Коментирай