Плодовитостта е двустранен фактор. Невинаги женската плодовитост може да повлияе на способността за зачеване. Проблемът често се оказва и откъм мъжката страна. Спермата на мъжете може да бъде засегната от редица фактори, които да увреждат оплодителните способности на сперматозоидите.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло влияе невероятно много на мъжката сперма. При него се наблюдава притискане на тестисите вследствие на мастната тъкан, която при някои мъже буквално обгръща гениталиите. Това повишава температурата в тестисите и уврежда сперматозоидите.

Недостатъчно секс

Колкото по-често еякулира един мъж, толкова повече се стимулира качеството на спермата му. Задръжката на сперма може да направи сперматозоидите инертни и с увредено ДНК. Изводът – правете секс по-често, за да стимулирате тялото си да обновява спермата.

Пушене

Изследванията сочат, че никотинът и катраните в цигарите сериозно увреждат ДНК на сперматозоидите. Това не само потиска драстично оплодителната им способност, но и крие рискове от потенциални увреждания на плода.

Тесни панталони

Тесните панталони причиняват притискане на тестисите до тялото. Това повишава температурата в тях и нарушава способностите за придвижване на сперматозоидите.

Вегетарианска диета

Учени доказали чрез експеримент, че бедната на протеини храна влияе зле на сперматозоидите. Вегетарианската диета ги прави по-инертни и трудноподвижни. Това обстоятелство поставя пречка в опитите за зачеване.

Още по темата

Дефицит на антиоксиданти

Антиоксидантите, витамин С, витамин Е, глутатионът и селенът са много полезни за спермата. Комбинирането им с плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни помага на мъжете да подобрят качествата на спермата си.

Недостатъчно фолиева киселина

Обикновено фолиевата киселина се препоръчва на жени преди зачеване и по време на бременността. Фолиевата киселина е важна в предотвратяването на вродени дефекти. Тя обаче е важна и за мъжката сперма и за подобряване на качествата ѝ. Ето защо тя може да се приема като добавка и от мъжете.

Дефицит на витамин D

Липсата на витамин D влошава спермата и съответно плодовитостта на мъжа. Изследванията сочат, че мъжете с нормални нива на този витамин имат по-висока успеваемост в опитите за оплождане.

Разширени вени

Разширените или варикозни вени пречат на мъжката плодовитост. При този проблем често се наблюдават нарушения в съдовете не само на долните крайници, но и на скротума. Разширените вени водят до безплодие при голям процент от страдащите от това заболяване мъже. Добрата новина е, че то е лечимо и може да се контролира.

Снимка: iStock