Бременност

Защо е добре бременните да хапват ябълки

Засилват имунитета

12.02.2019г. / 11 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Консумацията на пресни плодове и зеленчуци се препоръчва от специалистите. Полезните храни трябва да съставляват основната част от ежедневното меню на бъдещата майка. Те ѝ осигуряват важни хранителни елементи. Освен това по-киселите сортове ябълки могат да намалят гаденето. Но не само това, тези плодове имат редица ползи за здравето ви, вижте кои са.

Намаляват риска от анемия

Ябълките са богати на желязо и спомагат за повишаване на нивото на хемоглобина в кръвта, което намалява и риска от развитието на анемия през бременността. Той се повишава значително и ако не се вземат превантивни мерки, анемията може да доведе до преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло.

Засилват имунитета

Сочните плодове са здравословен източник на витамин С, който при редовен прием изгражда резистентност и предпазва от инфекции и заболявания. Бременната трябва да се пази, а рискът от настинки през есенно-зимните месеци се увеличава.

Лекове при запек по време на бременност

Намаляват вредното въздействие на свободните радикали

Ябълките съдържат добри количества флавоноиди и фитохимикали, които са мощни антиоксиданти, борещи се със свободните радикали в тялото. Редовната им консумация по време на бременност намалява риска от оксидативно увреждане на клетките, ДНК и способността им за нормално функциониране.

За повече енергия

Обикновените захари, включително глюкозата, фруктозата и захарозата в ябълките, осигуряват незабавно повишаване на енергийните нива. Консумацията на една ябълка може да ви помогне да залъжете глада си, да нормализирате нивата на кръвната захар, ако ви прилошее. През бременността са възможни спадове в нивата на енергия, на бременната по-често ѝ се спи, уморена е. Ябълката е чудесна малка закуска.

За здраво сърце

Ежедневната консумация на ябълки намалява нивата на лошия холестерол, образуването на плаки и възпалението на стените на артериите. Ето защо те са една от най-полезните храни за здравето на бременната и развиващото се бебе.

Свързани статии

Предотвратява дихателни проблеми

Консумирането на плодовете през 9-те месеца може да намали риска от развитие на астма и алергични заболявания при бебето след неговото раждане. Това се случва благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в ябълките, спомагащи за укрепването на белите дробове.

За добро храносмилане

Запекът е едно от най-честите неразположения по време на бременността. Препоръчва се консумацията на повече полезни храни, богати на фибри. Ябълките ни осигуряват такива и по този начин благоприятстват перисталтиката.

Коментирай