Бременност

Сутрешно гадене – кога най-рано се появява?

И кога е нормално да го има

15.03.2019г. / 08 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутрешното гадене е най-често срещаният дискомфорт по време на бременност. Повечето жени го изпитват в началните етапи на бременността. При някои обаче състоянието е наистина сериозно и може да продължи до края на износването на плода.

Може ли сутрешното гадене да се завърне?

Въпреки че сутрешното гадене е изключително неприятно, то е признак, че бременността ви протича добре.

Кога е нормално да започне сутрешното гадене?

Обикновено сутрешното гадене започва през първия триместър от бременността, приблизително около 5-ата или 6-ата седмица. При някои жени започва и по-рано, като един от първите признаци на настъпилата бременност. При тежки изблици на повръщане (например по 10 пъти на ден), заради които е почти невъзможно да задържите храна в тялото си, може да страдате от тежката форма на сутрешно гадене, от която страда и Кейт Мидълтън, а именно хиперемезис гравидарум. При това състояние бременността преминава под специално наблюдение.

Сутрешното гадене не поставя в риск бебето, както си мислят повечето жени. Обичайно този дискомфорт спира да се усеща след 16-ата до 20-ата седмица от началото на бременността.

Какво означава ранната поява на сутрешно гадене?

Ако сутрешното гадене се появи преди петата седмица от бременността, това е нормално. Някои жени страдат от самото начало на бременността. Някои от тях изпитват само силна непоносимост към миризми, които предизвикват гадене и повдигане, но не и повръщане.

4 начина да използвате джинджифил при сутрешно гадене

Според някои народни предания по-силно изявеното сутрешно гадене подсказва за бременност с близнаци или многоплодна бременност. Доказателства за тези схващания обаче няма.

Какво означава, ако сутрешно гадене липсва?

Отсъствието на този неприятен дискомфорт също не е повод за притеснение. Сутрешното гадене е съвкупност от хормонални изменения, повишена секреция на стомашни киселини, стрес, ниска или висока кръвна захар, умора. Всички те могат да допринесат за сутрешното гадене или неговото отсъствие, така че преценката е субективна. Лекарят ви ще определи дали имате повод за притеснение.

Коментирай