Бременност

Косопад по време на кърмене – какви са причините

Колко често се среща

21.03.2019г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността и кърменето настъпват драматични промени в тялото на майката. Те могат да предизвикат най-различни симптоми, състояния, изменения, които да стреснат жените. Един такъв шок предизвиква косопадът по време на кърмене, който оказва се е често срещан проблем.

Какви могат да бъдат причините за появата на косопад по време на кърмене и след него?

Въпреки че кърменето често бива сочено за причинител на косопад, няма научни доказателства за това в следродилния период. Много майки се оплакват от ускорено падане на косата след раждането.

Промени в тялото при бременност, за които не сте подозирали!

Този симптом може да се появи още по време на бременността и да продължи след раждането. Една от възможните причини е загубата на някои минерали и хранителни вещества по време на кърменето.

Това може да продължи от няколко седмици до няколко месеца след кърменето в зависимост от индивидуалните особености.

Свързани статии

По време на бременността при много жени състоянието и здравето на косата може да се подобри значително заради допълнителния прием на витамини, както и заради измененията в хормоните през този период. Тогава косата преминава в „спящ цикъл“.

5 неприятни странични ефекта на бременността

В следващата фаза след раждането и по време на кърменето тя ще падне. Загубата и възстановяването на коса ще бъдат най-осезаеми в областта на челото.

Какво можете да направите?

Преди всичко не се притеснявайте, за да не повишавате и допълнително нивата на стрес в организма си. Наблегнете на диетата, богата на полезни мазнини и протеини. Допълнете я с витамини. Прилагайте външно и шампоани против косопад, стимулиращи растежа. Изплакването на косата с отвара от коприва или чубрица също е добър начин да противодействате на косопада.

Коментирай