Бременност

Промени в тялото при бременност, за които не сте подозирали

Сърцето се уголемява, костите омекват

13.03.2014г. / 12 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Изумително е как тялото на една жена се променя през деветте месеца на бременността. Природата е създала един съвършен механизъм за компенсиране и максимално улеснение на раждането и развитието на един нов живот. Удивително е как за толкова кратко време едно човешко създание пораства до необходимите размери, за да се появи на бял свят.

Всички знаем как тялото на майката се променя отвън, чували сме как хормоните бушуват, знаем как желанията и настроенията се менят скорострелно, но съществуват много други промени, за които дори не сме подозирали! Ето кои са те:

Сърцето на майката се уголемява

Прогестеронът омекотява ставите. Гръдният кош се разширява паралелно с разрастването на матката като всички органи наоколо се изместват, за да се направи място на растящото бебе. Сърцето се уголемява заради допълнителното натоварване, което получава в стремежа да изпомпва достатъчно кръв.

За да помогнете на тялото си, уверете се , че стойката ви е правилна и не забравяйте, че докато бебето не се е обърнало по посока родилния канал, то може да притиска ребрата ви. Това ще ви донесе допълнителен дискомфорт при неправилна стойка.

Костите омекват

Високите нива на хормоните естроген и релаксин са причина сухожилията ви да се отхлабят по време на бременността, включително тези в гърба и таза. Допълнителното натоварване на мускулите и ставите в долната част на гърба могат да предизвикат болки и схващания.

Можете да си помогнете като свивате коленете си, доколкото е възможно при легнало положение, за да освободите напрежението в гърба.

Тялото ви може да се подуе на различни места

Допълнителните нива на течности в организма, необходими по време на бременността, могат да предизвикат подуване на краката, ръцете, лицето, абдоминалната област. Това се дължи на застоя в циркулацията на течности.

За да си помогнете, поставете краката си на високо за поне 15 минути 3-4 пъти на ден. Увеличете приема на течности, като в никакъв случай не трябва да стискате урината при нужда! Приемът на течности помага на бъбреците да функционират нормално.

Кожата ви се променя

Хормоните по време на бременността могат да накарат кожата да изсъхне. Допълнителният колаген в кожата се разкъсва при разтягането й, което причинява стрии.

Помогнете на тялото си като използвате мощен овлажнител по време на цялата бременност.

Свързани статии

Появяват се сини венички

Някои хора са генетично предразположени към разширени вени, някои не са. Леките упражнения и подкрепящите чорапогащници могат да помогнат в тези случаи. Избягвайте обувки с токчета, за да не влошавате проблема.

Косъмът ви става по-плътен

Косата става лъскава и по-плътна заради повишените нива на естроген. Растежът се забавя и загубата на коса намалява. Разбира се, има случаи, в които по време на бременност се наблюдава окапване на косата, която в последствие най-често се възстановява след раждането.

Вие сте по-пластична

По време на бременността хормонът релаксин намалява костната и хрущялната плътност, както споменахме, и това прави тялото ви по-пластично. Тази реакция е нормална и необходима заради подготовката на тялото за самото раждане.

За да избегнете риска от лесни наранявания на костите и хрущялите, просто бъдете внимателни при разходките и упражненията. Не пренапрягайте мускулите си.

Коментирай