Бременност

10 важни факта за овулацията, ако се опитвате да забременеете

Любопитна и ценна информация

12.06.2019г. / 11 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се опитвате да забременеете едно от най-важните неща, за които трябва да следите е овулацията. Кога сте в овулация, дали тялото ще ви напомни с някои признаци, че сте в такъв период – това са важни и вълнуващи мигове за двойка, която планира да има дете. Ето няколко любопитни факта за овулацията, които може би не знаете.

Обичайно менструалният цикъл на жената е 28 дни, но вашият цикъл може да е с продължителност от 22 до 36 дни, тъй като при всяка жена са възможни различия. Обикновено овулацията настъпва около 2 седмици преди следващия ви период, затова, ако цикълът ви е 28 дни, би трябвало овулацията да е около 14-ия ден.

Яйцеклетката живее до 24 часа, след като напусне яйчника, затова е важно да правите секс в дните с най-висок фертилен шанс. За сравнение, сперматозоидите живеят до 5 дни, затова е добра идея да правите секс и преди овулацията, ако се опитвате да забременеете.

Полът на вашето бебе е определен още от момента, в който сперматозоидът срещне яйцеклетката – ако в спермата има Y хромозома, ще заченете момче, а ако има X хромозома, ще е момиче.

Можете да имате менструация, без да сте имали овулация, както е възможно да имате овулация, но да нямате менструация.

>> Какво означава, ако цикълът ви трае твърде дълго <<

Всеки месец един фоликул става по-голям от другите и произвежда яйцеклетка. Обикновено само една яйцеклетка се освобождава по време на цикъла.

Вашата яйцеклетка е по-малка от главата на карфица, когато бива освобождавана по време на овулация.

Макар повечето жени да не изпитват никакви физически признаци при овулация, една от пет жени изпитва слаба коремна болка по време на овулация.

>> 10 грешки в правенето на бебе <<

Изследвания в областта са доказали, че обонянието в периода на овулация се изостря значително. Също така по време на овулация жените стават по-атрактивни за партньорите си.

Овулацията може да бъде засегната от множество различни фактори като стрес или болест. Ако се опитвате да забременеете, препоръчително е да намалите стреса в ежедневието си, за да имате по-големи шансове за успех.

>> Ранни признаци, че може да имате репродуктивни проблеми <<

Един от физическите признаци, че сте в овулация е отделянето на чист, прозрачен, разтеглив секрет. Не е особено приятен на допир, но е сред издайниците на овулацията, който ще ви помага, ако се опитвате да забременеете.

Коментирай
Свободно време