Бременност

Как да избегнете изгаряне през лятото, ако сте бременна

Рисковете от UV-лъчите за плода

20.06.2019г. / 16 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността през лятото е едновременно предизвикателство, но и прекрасно преживяване. Слънцето, галещите вълни на морето и приятният бриз могат да ви накарат да забравите за неудобството от нарастващия корем и всички други трудности, които бременността предполага, но е изключително опасно да се оставяте да изгорите. Това може да ви дехидратира, да усили някои неприятни симптоми, да увеличи риска от рак и да повлияе негативно на плода.

Какво е химическа бременност>>>

Какви са рисковете от слънчевите бани през бременността?

Когато сте бременна, повишените нива на някои женски хормони карат кожата да стане още по-чувствителна към изгарянето. Тя става не само по-раздразнителна, но и по-податлива на изгаряне. Ако преди сте изгаряли след двадесетата минута на слънце (без защитен крем), сега това време може да се скъси значително.

По време на бременността пигментните клетки в кожата стават по-податливи на обезцветяване вследствие влиянието на UV-лъчите. Така вместо тен ще се сдобиете с лунички, бенки, мелазма и други пигментни проблеми.

Поемането на големи количества слънчева светлина по време на бременността може да доведе до дехидратация, което се свързва с преждевременни контракции, вродени дефекти, повишена вътрешна температура, спонтанен аборт.

Знаете ли, че... метаболизмът се ускорява по време на бременност?>>>

Освен това, слънчевите лъчи могат да предизвикат разпадане на фолиевата киселина в тялото, която има функцията да намалява риска от вродени дефекти.

Използвайте слънцезащитен крем

Това е правило, което трябва да спазвате винаги, но когато сте бременна важи с още по-голяма сила. Не правете компромис със слънцезащитните продукти и ги прилагайте редовно.

Свързани статии

Пийте повече вода

За да се предпазите от дехидратация не забравяйте да пиете големи количества течности, ако сте бременна през лятото. Така и тялото, и кожата ви ще са по-добре предпазени.

Избягвайте слънцето в пиковите часове

Не се излагайте на слънце в обедните и ранните следобедни часове. Тогава слънцето е най-силно и има потенциално най-опасно влияние върху вас и плода.

Причини да не разберете, че сте бременна>>>

Покривайте корема си

Кожата допуска проникването на слънчевите лъчи през нея. Затова, ако се излагате на слънце, осигурете достатъчно протекция за вашето бебе, като покриете корема с шал или използвате цял бански.

Коментирай