Бременност

7 съвета за по-бързо зачеване

Как да забременеете без дълго чакане

18.09.2019г. / 13 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Ако да забременеете се е превърнало в желание номер едно за вас на този житейски етап, на който сте в момента, то тогава трябва да направите някои промени в начина си на живот, които ще ви помогнат магията да се случи по-бързо. 

Спрете противозачатъчните по-отрано 

Колкото по-рано преустановите приема на противозачатъчни таблетки, толкова по-добри шансове имате тялото ви да се подготви за зачеване. На тялото ви му е необходимо време, за да се подготви за овулация и имплантиране на яйцеклетката. Добре е да е минал поне един редовен цикъл след спирането на хапчетата, след който да започнете с опитите за забременяване. 

5 базови съвета преди зачеване>>>

Тренирайте разумно 

За да забременеете по-бързо и бременността ви да не е поставена в риск е необходимо да се щадите повече. Ако сте привърженик на интензивните тренировки трябва да знаете, че може би ще се наложи да ограничите малко интензитета. Прекалено усилените тренировки потискат плодовитостта. 

Консумирайте полезни мазнини

Това важи за вас и за партньора ви. За да бъде фертилитетът ви на ниво е необходимо да се храните пълноценно, като менюто ви задължително трябва да включва полезни мазнини и протеини. Сред тях са мазните риби, ядките, яйцата, авокадото, бобовите растения, семената. 

Включете и храните, стимулиращи спермата

Както здравето на жената е от значение, така и това на мъжа. Наблегнете на някои доказано ефикасни в стимулирането на спермата храни, като стриди, плодове, зеленчуци, нар, мед, храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, цинк и витамини от група В.

Най-доброто време за забременяване – овулация>>>

Взимайте пренатални витамини 

Те ще подготвят тялото ви за предстоящата бременност и ще повишат шансовете тя да се случи по-бързо. 

Засилете приема на желязо 

Желязото е важно, защото то осигурява оптимални нива на хемоглобин в кръвта, което намалява риска от анемия, така характерна по време на бременността. Освен това, желязото подобрява абсорбцията на калций в тялото на майката и бебето. 

8 хранителни елемента, спомагащи за забременяванеа>>>

Ограничете кофеина и алкохола 

Тези стимулантни вещества намаляват шансовете да забременеете, защото въздействат пряко на нервната система. Ако искате да заченете по-скоро, намалете кофеина и алкохола. Приемът на кофеин не трябва да надхвърля 200 мг на ден. Този на алкохол – не повече от малка чаша вино или бира. 

Коментирай