Бременност

28-дневният менструален цикъл се оказва мит

Колко всъщност трае цикълът при повечето жени

30.09.2019г. / 09 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем, че менструалният цикъл трае средно по 28 дни. Това число се счита за норма в медицината плюс-минус няколко дни при различните жени. Ново проучване показва, че числото е мит, защото според данните едва 13% от жените в световен мащаб имат цикъл, който трае точно 28 дни.

Причини менструалният цикъл внезапно да намалее

Изследването е мащабно и обхваща данните на почти 125 хиляди жени от Швеция, САЩ и Великобритания. В проучването са проследени повече от 600 хиляди менструални цикъла. Данните са публикувани в Nature Digital Medicine.

Учените констатират, че процентът на жените, при които цикълът се затваря на 28-мия ден са едва 13%. Според данните, средната продължителност на менструалния цикъл е 29,3 дни, като 65% от жените, взели участие в проучването имали цикъл, траещ между 25 и 30 дни, пише bodyandsoul.com.au.

Причини за повишено кървене при менструация

Свързани статии

Данните са събирани в рамките на 2 години и половина и включват жени на възраст между 18 и 45 години с индекс на телесна маса между 15 и 50, които не са употребявали хормонална контрацепция най-малко 12 месеца преди тестовете и не са били диагностицирани със свързано с менструацията заболяване, като синдром на поликистозните яйчници, хипотиреоидизъм или ендометриоза.

Професор Джойс Харпър от UCL Institute for Women's Health споделя, че традиционно проучванията са били концентрирани върху жените, които имат приблизително 28-дневен цикъл, което преди е формирало схващането за нормите в менструацията.

Болезнена менструация – как да си помогнем

Професорът добавя, че тази информация може да се преразгледа и да помогне на лекарите и учените да разберат по-добре етапите в протичането на цикъла. Това би помогнало за подобряването на плодовитостта и стимулиране на овулацията с цел превенция на все по-нарастващия проблем със затрудненията в репродуктивната функция при млади двойки.

Коментирай