Бременност

Косопад след раждане – кое е нормално

След бременността косата може да се промени

17.05.2020г. / 05 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Средно хората губят по 100 косъма на ден. Когато жената е бременна, един от страничните положителни ефекти на хормоните по време на бременността, е сгъстяването на косата. Косъмът става по-твърд, лъскав и жизнен. Падането на косата става по-трудно, а естественият процес на отпадане на косми се забавя. Тази тенденция се дължи на повишените нива на естроген по време на бременността. Бушуващите хормони по време на бременността могат да направят косата ви още по-красива и лъскава, но за съжаление след раждането косопадът може да ви се стори истинско бедствие.

Причини за появата на косопад и решения

След раждането косата се връща към нормалното си състояние и всички косми, които не са паднали тогава, започват да падат по-интензивно. Дерматолозите всъщност не смятат, че косопадът след раждането е истински косопад. Обикновено го смятат за падане на косата, която така или иначе е щяла да падне при нормални обстоятелства. Когато нивата на естроген се върнат към нормалните си стойности след раждането, излишната коса пада.

Кое е нормално?

Някои жени изпитват наистина огромно притеснение от косопада след раждането, като смятат, че са получили някаква здравословна аномалия или здравословен проблем. Не всички жени забелязват интензивно падане на косата. При някои промяна не се наблюдава.

11 причини за косопад

Следродилният косопад обикновено достига най-високите си стойности около 4 месеца след раждането. Понякога може да продължи и по-дълго. В повечето случаи косата се връща към нормалния си ритъм, когато спрете напълно да кърмите бебето си. Ако и след това забелязвате повишено падане на голям брой косми, консултирайте се с вашия лекар, за да провери дали няма друга причина за появилия се косопад.

Как да успокоите косопада след раждането?

Ефикасен домашен трик помага срещу косопад

Здравословна диета

Разнообразното хранене със здравословна храна е един от добрите начини да доставите на организма си необходимите хранителни вещества, които имат отношение към косата. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и полезни мазнини са храните, които задължително трябва да включва диетата ви всеки ден за здрава коса и здраво тяло.

Свързани статии

Хранителни добавки

Поддържането на балансирана диета понякога не е достатъчно за спиране на косопада, затова тялото се нуждае от допълнителни добавки, които да компенсират липсата. Най-важните витамини и минерали срещу косопад са цинк, витамин С, Е, желязо, витамин В-комплекс.

3 ефикасни маски за коса срещу косопад

Рутина в грижата за косата

Можете да промените рутината си в грижата за косата, която сте поддържали досега. Изберете по-мека четка с рехав косъм, така че да не скубете косата. Сменете козметичните и измиващи продукти за коса с подхранващи, специално предназначени за косопад. Спрете да третирате косата с химикали, за да се съживи.

Индийски трикове при косопад

Коментирай