Здраве и красота

4 хормона, предизвикващи косопад

Както при мъжете, така и при жените

03.06.2019г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъде косата здрава, жизнена, лъскава и красива, трябва да се храним здравословно и да я подхранваме с необходимите хранителни вещества. Ако обаче съществува някакъв хормонален проблем, храната далеч не е достатъчна, за да бъде овладян косопадът.

Хормоните ръководят почти всички процеси в организма. Когато възникне дисбаланс в някои определени хормони, настъпва увреждане на косата както при мъжете, така и при жените.

Трябва да се отбележи, че хормоните не са единствените „виновници“ за появилия се косопад. Те играят централна роля в процеса на образуване на космените фоликули и състоянието на косъма, но това не означава, че в този процес не са намесени стресът, начинът на живот, физическото и психическото състояние на човека.

Може ли отслабването да води до косопад?

Четири са основните хормони, които контролират състоянието на косата. Вижте кои са те и по какъв начин влияят върху нейното здраве.

Тестостерон

Мъжкият полов хормон е главният виновник за косопада при мъжете, освен генетичните фактори. Дихидротестостеронът, определен тип мъжки полов хормон от тази група, е в основата на проблема. Той причинява оплешивяване при мъжете. Когато неговите нива са прекалено високи, косата започва да окапва. За да помогнете този процес да спре, яжте повече храни, богати на фибри. Консултирайте се и с лекар, който да определи дали може да се включи и друг тип терапия, блокираща свръхсекрецията на този хормон.

Хормони на щитовидната жлеза

Тиреоидните хормони са владетелите на метаболизма. Те контролират всяко звено в обмяната на веществата. Хормоните на щитовидната жлеза отговарят за състоянието на кожата, косата, ноктите, определят теглото и нивата на енергия в тялото. Ако страдате от суха кожа, чупливи нокти, слабост и накъсване на косата, косопад, може да имате хипотиреоидизъм.

Контролът на тиреоидните хормони е много важен за справянето не само с косопада, но и с всички останали ефекти от този хормонален дисбаланс.

Инсулин

Високите нива на инсулин в кръвта предизвикват косопад. Те са виновни още за трупането на мастна тъкан по тялото, особено в областта на талията, синдром на поликистозните яйчници, диабет тип II, инсулинова резистентност, акне, както и други неприятни симптоми.

Косопад по време на кърмене – какви са причините

Консултирайте се с ендокринолог, който да определи каква диета и каква терапия е необходима, за да въведете инсулина в нормални граници, и за да предотвратите настъпване на инсулинозависим диабет тип I.

Естроген

Дисбалансът в нивата на естроген при жените е честа причина за косопад. Много жени откриват, че по време на бременността си, когато нивата на естрогена са високи, косата им е здрава, лъскава, гъста и жизнена. След раждането този ефект спада, а при някои жени дори драстично, което води до косопад.

Наблегнете на храните, богати на фибри, полезни протеини и здравословни мазнини, за да се опитате да подпомогнете организма си в борбата с косопада.

Коментирай