Бременност

Опасно ли е да ядете риба тон, докато сте бременна?

Как да я консумирате безопасно

13.07.2021г. / 05 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е деликатен период, в който е важно да се храните балансирано и напълно здравословно. Омега-3 мастните киселини са една от задължителните съставки по време на бременността, от която тялото ви се нуждае. Мазните риби са един от най-добрите източници на омега-3. Сред тях са риба тон, сьомга, херинга, скумрия.

Позволени и забранени напитки през бременността

Има обаче един проблем. Рибата тон от консерва не е добър вариант по време на бременност, въпреки че е най-достъпният. Защо това е така? Какви са потенциалните рискове за здравето при консумация на консервирана риба тон по време на бременност?

Проблемът с големите риби е живакът. Той е дори в по-големи концентрации, когато рибата тон е консервирана. Според клиника Майо, дори малки концентрации живак могат да създадат големи проблеми в развитието на плода.

Опасно ли е да се печете на слънце, ако сте бременна?

Живакът има потенциално силно увреждащи ефекти върху мозъка на бебето. И все пак, изследванията, цитирани от клиника Майо показват, че рибата и морските дарове имат изключително ценни ползи за развиващия се организъм. Необходимо е обаче да се уверите, че не са замърсени с живак.

Неудобни въпроси, които всяка бременна иска да зададе

Свързани статии

Как можете да ядете консервирана риба тон по време на бременност по безопасен начин?

Бременните и кърмещи жени е добре да се концентрират в намирането на определен вид риба тон, която според Американската агенция по храните и лекарствата съдържа най-минимални количества живак. Това е албакор – бял или жълтоперест тон, който може да се консумира пресен или консервиран. Препоръчително е да се консумира веднъж седмично, не повече. По този начин може да се контролира приемът на живак и количествата му да се сведат до пренебрежимо малки.

Суперхрани по време на бременност

Без значение каква риба тон или изобщо каква морска храна избирате, уверете се, че е прясна, незамърсена. Четете внимателно етикетите. За предпочитане е да се доверявате на сертифицирани продукти и да намалите до минимум консумацията на морски дарове по ресторанти. Така ще сте по-сигурни какво слагате в устата си през този деликатен период, какъвто е бременността.

Коментирай