Бременност

10-те най-важни суперхрани за бременни

Защо е важно да ги включвате в ежедневното си хранене през бременността

07.03.2023г. / 07 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Зеленолистни зеленчуци.

Тъмнозелените листни зеленчуци са едни от най-добрите източници на желязо. Те са богати на фибри, витамин С, фолиева киселина, калций, магнезий, алфа-липоева киселина и зеаксантин. Всички те са много важни за развитието на плода.

5 от най-добрите закуски за бременни

7. Бобови култури.

Бобовите са едни от най-добрите източници на растителни протеини и сложни въглехидрати. Те забавят повишаването на кръвната захар след консумация, което допринася за стабилното поддържане на глюкозата в кръвта. Това е от особено значение за превенцията на гестационен диабет.

Свързани статии

8. Червено месо.

Червеното месо в малки количества 2-3 пъти седмично е важен източник на желязо. Този елемент често се оказва в недостиг по време на бременността и затова е добре да се набавя чрез храната. Червеното месо е най-богатият източник на ценния минерал.

Недостатъчно наддаване на тегло през бременността – защо е опасно

9. Плодове.

Плодовете са незаменима част от храненето, защото съдържат витамини, минерали и фибри. Те трябва да присъстват в менюто през цялата бременност и то в цялото си многообразие, за да си набавяте цялата палитра от вещества, нужни за плода.

10. Сладки картофи.

Сладките картофи са много богати на бета-каротин и витамини от група В. Те са с по-нисък гликемичен индекс от обикновените картофи, което помага за контрола на кръвната захар.

Как да свалите здравословно килограми по време на бременност

Коментирай