Бременност

Как трябва да се храните, за да забременеете по-бързо

Промени в диетата за по-бързо зачеване

15.09.2023г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зачеването понякога не е лека задача. Може да сте стигнали до решението да имате бебе, но нещата да не се случват толкова бързо, колкото ви се иска. За да ускорите този процес и да увеличите шансовете си за по-бързо забременяване, трябва да направите някои промени в храненето си.

Хитрости за бързо зачеване

Храненето е от огромно значение за подготовката на тялото за зачеване, защото от него зависят всички процеси в организма. Хранителните вещества, които постъпват в него, могат да окажат както положително, така и негативно влияние. Затова е важно как се храните, за да повишите плодовитостта си.

Как трябва да се храните, за да забременеете по-лесно?

Спрете да ядете готови храни

Пакетираните храни, готовите, полуготовите лакомства, всичко, което съдържа доказано вредни съставки (добавени захари, изкуствени подобрители, наситени, трансмазнини, хидрогенирани масла), трябва да бъдат премахнати от диетата. Те вредят на хормоналния баланс и протичането на метаболитните процеси.

Вместо тях избирайте цели продукти, сурови, които вие сами да приготвяте в ястията си. Така ще сте сигурни какво точно съдържа храната ви и ще можете да контролирате съдържанието и начина, по който е приготвена.

Включете храни, богати на фолиева киселина

За да стимулирате плодовитостта ви, вероятността гинекологът ви да включи прием на добавки с фолиева киселина е голяма. Можете да добавите още към общия си прием, като включите храни, които са естествено богати на този ценен елемент.

10 грешки в правенето на бебе

Сред най-богатите на фолиева киселина храни са бобови, зърнени храни, яйца, фъстъци, спанак, аспержи, зелени листни зеленчуци, авокадо.

Не пропускайте хранения

Една от най-големите грешки, които причиняват хаос в метаболизма и са предпоставка за недостиг на ценни хранителни вещества, е нередовното хранене. Пропускането на хранене не само лишава организма от важни микро и макроелементи, но ви кара да прегладнявате, а след това да преяждате.

Една от най-добрите стратегии за повишаване на плодовитостта и подобряване шансовете за бързо зачеване, е да се храните редовно, здравословно и да включвате само полезни храни и съставки.

Винаги избирайте здравословни и цели храни

Необработените, цели, сурови продукти са най-важното нещо за здравословното хранене. Приготвянето на домашни рецепти с тях ви дава шанс да контролирате порциите, вида храна, хранителните елементи и начина, по който са обработени. За разлика от тях готовите продукти са тъкмо обратното и трябва да се избягват.

Забранени храни по време на опити за зачеване

Забравете за тестените, бързите закуски, десертите

Всички високовъглехидратни храни предизвикват невидими възпаления във всички клетки и тъкани. Те пречат на плодовитостта и нормалното делене на клетките. Ако ги избягвате в дългосрочен план, ще намалите общото възпаление в организма, а това ще подобри шансовете за зачеване.

Коментирай