Бременност

Защо черният шоколад е полезен през бременността

За ползите от прекрасното натурално какао

20.12.2023г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Защо черният шоколад е полезен през бременността

Черният шоколад има своите доказани ползи за здравето. Той е едно от най-често препоръчваните лакомства, които в малки количества могат да се консумират без угризения. 

Черният шоколад е много полезен и по време на бременност. Заради това всяка бременна жена, която има позволението на своя наблюдаващ лекар, може да се възползва от прекрасните качества на черния шоколад. 

Защо черният шоколад е полезен през бременността?

Черният шоколад е изключително богат преди всичко на антиоксиданти. Те намаляват възпаленията, стимулират правилното делене на клетките, потискат злокачествените процеси, подпомагат работата на имунната система. 

В натуралното какао, което преобладава в черния шоколад, се намират множество минерали, които са ценни за развитието на плода, както и за здравето на майката. Сред тези минерали са магнезий, манган, желязо, калий, мед, фосфор. 

Минералите в черния шоколад допринасят за контрола на кръвното налягане, което предпазва от прееклампсия по време на бременност. Освен това те са ценни електролити, важни за нормалните функции на нервната система. 

Свързани статии

Черният шоколад е богат и на фолиева киселина, която е от голяма важност по време на бременност. Фолиевата киселина съдейства до голяма степен за правилното развитие на нервната система на бебето, така че да се избегнат малформации и вродени дефекти. 

Освен нея черният шоколад съдържа и други витамини от група В, които имат своите незаменими ползи не само за нервната система, но и за осигуряване на енергийните нива в организма, за мускулите, за деленето на клетките и регенерацията им. 

Флавоноидите в черния шоколад в комбинация с желязото в него предпазват от анемия по време на бременността и стимулират кръвообращението. Това е важно, за да може всяка тъкан и клетка в организма на майката и бебето да бъдат правилно захранени с хранителни вещества и кислород. 

Ако сте бременна и състоянието ви позволява да си хапвате нещо сладичко, нека то да бъде черен шоколад. Той със сигурност няма да ви навреди, а напротив – ще направи бременността ви още по-здравословна. 

Коментирай