Бременност

Откъде да си набавите фолати и защо са важни през бременността

За ползите от фолатите

10.03.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Откъде да си набавите фолати и защо са важни през бременността

Фолатите представляват най-общо витамините от група В. Те са много важни както за протичането на здравословна бременност и правилно развитие на плода, така и през останалото време, тъй като стимулират редица функции в тялото.

Фолатите са водоразтворими витамини от група В, чиито функции се отнасят предимно до нервната, имунната система, правилното делене на клетките, обновяването на тъканите, регенерацията им, синтеза на червени кръвни клетки. Благодарение на фолатите кожните клетки се регенерират и делят правилно. Нервната система не може да функционира правилно в отсъствието на фолати в храненето.

Ето защо фолатите са от изключителна важност за здравословното състояние и правилното протичане на бременността. Те спомагат за предотвратяването на вродени дефекти.

Много хора бъркат, като поставят фолатите и фолиевата киселина под общ знаменател. Фолиевата киселина е един от витамините В, по-точно витамин В9. Тя има съществени функции за развитието на нервната система на бебето, клетките, тъканите му.

Но останалите фолати са не по-малко важни през този период, защото всеки от витамините В има своите уникални функции и важно място в процесите в организма както на майката, така и на бебето.

Откъде можете да си набавите фолати и защо са важни през бременността?

Най-богатите източници на фолати сред храните са пълнозърнестите храни, бобовите растения и зеленчуците от семейство Кръстоцветни.

Свързани статии

Прекрасни примери са овесът, киноата, булгурът, нахутът, бобът, лещата, грахът, спанакът, броколи, брюкселско зеле, аспержи.

Фолати се съдържат и в телешкия и пилешкия черен дроб, като те са и много богат източник на протеини, освен че съдържат изобилие от витамин В12.

Важно е всички тези храни да бъдат редовно включвани в седмичното меню и да бъдат редувани, така че да се осигури разнообразие от хранителни вещества в различни комбинации. Всеки от тези продукти съдържа различни видове фолати в различни концентрации. Именно заради това разнообразното хранене е от такова голямо значение.

Фолатите са особено важни в началните етапи на бременността, защото играят съществена роля в превенцията на вродени дефекти на нервната система. Благодарение на тях се намалява рискът от дефекти на невралната тръба, които представляват аномалии на главния и гръбначния мозък. Заради такива дефекти бебетата се раждат с проблеми в развитието, които могат сериозно да засегнат качеството им на живот.

Коментирай