Бременност

Кога трябва да повторите теста за бременност

Случаи, в които може да не даде точен резултат

08.03.2024г. / 11 46ч.
Илияна Николова
Кога трябва да повторите теста за бременност

Тестовете за бременност са ориентир за това дали сте заченали или не. Когато искате бързо да узнаете дали сте бременна, но нямате възможност да посетите гинеколога си незабавно, тестът за бременност може да ви помогне да разберете каква е ситуацията. 

Точността на тестовете за бременност обаче не е стопроцентова. Има някои обстоятелства, които могат да направят теста невалиден, което да ви заблуди. 

Ако сте побързали да направите тест за бременност, но се съмнявате в точността му, вероятно се питате кога трябва да повторите теста. 

Ако побързате да направите нов тест веднага след проваления, това не ви гарантира точност. Затова трябва да помислите за някои фактори, които помагат тестът за бременност да даде максимално точен отговор. 

Кога трябва да повторите теста за бременност, така че да даде верен резултат?

Ако се съмнявате в истинността на теста за бременност, не бързайте да го повтаряте веднага, защото това не гарантира точност. Вместо това изчакайте няколко дни до една седмица максимум. Така ще дадете възможност на хормона, който се отделя по време на бременност да се натрупа и да даде по-точен резултат. Това е човешкият хорион гонадотропин – хормон, който се отделя по време на бременност и чиито стойности се покачват през първите седмици от бременността

Свързани статии

Ако искате да забременеете целенасочено и нямате търпение това да се случи колкото се може по-бързо, вероятността да си правите чести тестове за бременност от нетърпение е голяма. Опитайте се да контролирате този свой порив, защото по този начин тестовете могат да ви подведат, а това да доведе до разочарование и стрес в тялото. 

Тези емоции и натрупването на стрес пречат на бързото зачеване. Важно е да се опитате да запазите спокойствие, да не се фокусирате толкова много и да не превръщате това в идея фикс. 

Каквато и да е ситуацията, ако смятате, че сте бременна и определено искате да родите, дори тестът да е показал негативен резултат и да планирате да го повторите, въздържайте се от вредни навици. При повторното провеждане на теста може да се окаже положителен резултат. 

Междувременно запазете първия възможен час при лекаря си, който с най-голяма точност ще определи състоянието ви. 

Коментирай