Мода

Pantone обяви кои са цветовете на 2021 година

Красив контраст

12.12.2020г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: instagram pantone

Снимка: instagram pantone

В края на всяка година Pantone Color Institute обявява кой ще е цветът за следващата година. Е, този път има изненада, защото цветът е не един, а два – PANTONE® 17-5104 Ultimate Grey. Това е сив нюанс, напомнящ за стабилни бетонни основи, скали, който въпреки че не изглежда привлекателен на пръв поглед, всъщност носи усещането за баланс. Сивото е и много комбинативно като нюанси. Другият цвят, който ще е актуален за 2021 година е PANTONE 13-0647 – озаряващо, яркожълто, което създава усещане за топлина, слънце, напомня за свежестта на лимона, лятото.

Цветове за късмет през 2021

Защо институтът обяви два цвята? Определено събитията през 2020 година, като пандемията от коронавирус и Black Lives Matter са в основата на това решение, а специалистите от института добавят, че това е комбинация от цветове, която предава послание за сила и надежда, което е едновременно трайно и ободряващо. „Всеки цвят има свой собствен емоционален аспект, като сивото е това, което е по-подкрепящо и по-солидно, практическата основа, от която се нуждаем, а жълтото е свързано с надежда, слънце и добро настроение“, отбелязва пред Time Леатрис Айземан, изпълнителен директор на института.

„Нещо, което е очевидно във всички сфери, е това доколко имаме нужда един от друг, това че тези връзки с другите са ни дали сила, както и надеждата и положителната перспектива, които са от съществено значение за напредъка ни. Избирайки два независими цвята си помогнахме да пренесем подсъзнателно това послание“, добавя Айземан.

Изследователите на цветове от института прекарват цяла година в проучвания и пътувания, изследвайки цветовите тенденции по целия свят, преди да обявят своето решение. Тази година, пътешествието им и комуникацията с техните сътрудници бе онлайн.

След тези редове, започваме да гледаме на сивото като цвят на стабилност, а жълтото никога няма да спре да ни зарежда с позитивизъм.

 

 

Коментирай